Universiteit Leiden

nl en

Succesvolle eerste editie FGGA PhD Conferentie

Op 3 november vond in het Wijnhavengebouw de allereerste FGGA PhD-Conference plaats. Georganiseerd door de facultaire Graduate School en uiteraard bedoeld voor promovendi. Een kleine dertig van hen waren aanwezig.

Eerste keren zijn belangrijk. Ze geven ons een inkijkje in de toekomst, stelde Kutsal Yesilkagit in zijn welkomstwoord. ‘We zijn op de goede weg,’ aldus de decaan. ‘Dat we willen bijdragen aan de oplossing van wereldproblemen komt zeker tot uiting in de onderwerpen die onze promovendi bestuderen – heel divers maar allemaal actueel, allemaal relevant. En we zijn ook op weg om echt een gemeenschap te worden. Een community van jonge talenten in de wetenschap.’

Hoogleraar Judi Mesman (professor Interdisciplinairy study of societal challenges en decaan van het Leiden University College) begon haar keynote speech met een vraag naar idealen: ‘Wat wilden jullie worden toen je een jaar of 10 was?’.  ‘Astronaut’. ‘Schrijver’. ‘Buschauffeur’. Mesman zelf had ooit haar zinnen gezet op een carrière als showdanseres, maar switchte later naar ontdekkingsreiziger. ‘Het liefst in Afrika’. Ze werd het niet (idealen veranderen) maar in zekere zin ook wel. Na haar studie psychologie specialiseerde ze zich in parenting. In Nederland èn daar buiten – tot aan Afrika toe. Haar conclusie: ‘Er liggen veel wegen open na het PhD.’ Staar je niet blind op één carrièrepad, wilde ze maar zeggen. Binnen èn buiten je eigen vakgebied'. En in het verlengde daarvan: ‘Vergelijk jezelf niet teveel met anderen, maar probeer duidelijk te krijgen wat je zelf kunt en wilt. If you walk in the footprints of others you don’t make any of your own’. Met instemming citeerde ze dan ook uit de film The life of Brian, waarin de menigte scandeert: ‘We are all individuals!’. Op die ene man na dan: ‘No, I’m not!!’. ‘Word die man’, adviseerde Mesman.

Vervolgens namen alle PhD kanditdaten deel aan twee rondes met panelsessions,  gevolgd door twee workshops (‘How to make an impact outside academia’ - Alexandre Afonso) en ‘Personal  branding: how to make your talents visible’ - Martin Reekers). De geïnteresseerde maar kritische blik overheerste. De promovendi die in de sessies hun onderzoek presenteerden kregen dan ook het opbouwende commentaar waar ze naar zochten. ‘Perk je onderwerp in. Het is te breed’. ‘Je definitie van kernbegrippen is te vaag’. ‘Ik onderzoek iets vergelijkbaars, en heb veel gehad aan een andere theorie’. De sprekers deden er hun voordeel mee. ‘Geef me je mailadres, want ik wil hier graag verder over doorpraten’.

Aan het begin van de dag had Kutsal de hoop uitgesproken ‘dat jullie na deze dag vol verwarring achterblijven. Maar wel op een hoger niveau.’ Dat lijkt gelukt.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.