Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe zeldzame soort genoemd naar prefect Leidse Hortus botanicus

Hortusprefect Paul Kessler heeft een nieuwe plantensoort naar zich vernoemd gekregen. Het gaat om een boompje dat hij zelf ontdekte en dat verwant is aan de kiwi.

De nieuw beschreven soort luistert naar de wetenschappelijke naam Saurauia kessleri. Kesslers collega Khoon Meng Wong van de Singapore Botanic Gardens beschrijft de soort in een in juli verschenen boek. Volgens de regels van de nomenclatuur is de naam daarmee officieel vastgesteld. In hetzelfde boek verschijnen in totaal 62 nieuwe soorten.

Expeditie in Berau

Kessler is behalve prefect van de Leidse Hortus botanicus ook een specialist op het gebied van planten uit Zuidoost-Azië. Hij verzamelde zelf in 1996 bladeren en bloemen van de tot dan toe onbekende soort tijdens een expeditie in Berau, op het Indonesische deel van Borneo. Al tijdens de expeditie identificeerden Kessler en collega’s de plant als een Saurauia, licht hij toe. De soort is beschreven op basis van de tijdens de expeditie verzamelde plant, die daardoor nu het zogeheten type-exemplaar is geworden. Dat is tegelijk ook het enige nu bekende exemplaar. Het materiaal wordt bewaard in Leiden.

Kiwifamilie

De zeer zeldzame Saurauia kessleri is een boompje van ongeveer 3 meter hoog. Een onderscheidend kenmerk is dat het lancetvormige schubben heeft op de hoofdnerf van het blad, aan de onderkant. Verder bloeit het boompje met trosvormige bloempjes van ongeveer een centimeter groot. Het geslacht Saurauia behoort tot de kiwifamilie, waartoe behalve kiwi en mini-kiwi meerdere soorten horen die eetbare vruchten leveren. Vruchten van Kesslers boompje zijn echter niet in de winkel te verwachten, vertelt hij: de vruchten van het boompje zijn relatief klein en niet eetbaar.

Het type-exemplaar van Saurauia kessleri
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.