Universiteit Leiden

nl en

‘Zonder de Universiteit Leiden woonde ik nu niet in Mexico’

Op belangrijke buitenlandreizen organiseert de Universiteit Leiden zo mogelijk een bijeenkomst speciaal voor alumni uit het betreffende land. Zo ook tijdens het bezoek aan Mexico. Op maandag 23 oktober kwamen zo’n dertig alumni bij elkaar in Mexico-Stad.

Je netwerk uitbreiden, oude bekenden treffen of die leuke docent nog eens zien: het zijn zo maar wat redenen waarom alumni van de Universiteit Leiden op 23 oktober naar het alumni-event in Mexico-Stad kwamen. Daar werden zij ontvangen door rector magnificus Carel Stolker en Leidse wetenschappers die momenteel in Mexico de banden aanhalen met Mexicaanse universiteiten en wetenschapsfinanciers.

‘De wereld gaat momenteel niet door haar gemakkelijkste periode,’ zei Stolker in zijn openingswoord, na geïntroduceerd te zijn door alumnus Rafael Brambila Lopez. ‘Dan doet het me altijd goed om alumni zoals jullie te zien, om te zien hoe het óók kan. Ik ben ervan overtuigd dat internationale contacten tot meer begrip leiden. En als ik de verhalen over het Erasmus-uitwisselingsprogramma moet geloven, ontstaan er zelfs vaak relaties uit. Dat geeft hoop.’

Spoedcursus en netwerken

In een interactieve spoedcursus nam hoogleraar Jacobijn Gussekloo de aanwezigen vervolgens mee door de dilemma’s van de ouderengeneeskunde. Ze liet daarin zien dat veel ouderenzorg gebaseerd is op aannames, en niet op harde feiten. Zo maken artsen vaak gebruik van statistieken uit onderzoek op volwassenen, en dus niet specifiek toegespitst op ouderen. Een hoog bmi is voor jongere mensen bijvoorbeeld een zorgpuntje, maar bij ouderen juist vaak een teken van een betere gezondheid. En wat betekent ‘gezond ouder worden’ precies: een goede gezondheid, een rijk sociaal leven, of meegaan met je tijd? De alumni kwamen er ook niet uit.

Na de presentatie van Gussekloo was er ruim de gelegenheid voor de alumni om de banden weer aan te halen of elkaar te leren kennen. Onder het genot van een hapje en een drankje werden er geanimeerde gesprekken gevoerd en hier en daar visitekaartjes uitgedeeld. Stolker stond erbij en genoot ervan: ‘Het is geweldig dat er zoveel animo voor is. Leiden is echt een stuk van een gedeelde geschiedenis voor veel van onze alumni. En dat stralen ze ook weer uit naar hun vrienden en familie. Enthousiaste alumni zijn de beste ambassadeurs die een universiteit zich kan wensen, dus het is niet meer dan logisch dat we af en toe een avond als deze voor ze organiseren.’

Natacha Buzalko

Natacha Buzalko (Internationaal Recht)

‘In 2000 ontmoette ik mijn huidige partner op een typisch Leidse manier, namelijk tijdens de viering van het Leidens Ontzet. Hij kreeg kort daarna een baan aangeboden in Mexico, en toen ben ik met hem mee gegaan. Het is leuk om op deze manier weer even in contact te komen met mensen die ook in Leiden hebben gestudeerd, of die daar nu werken. Daarnaast heb ik ook een verborgen agenda. Ik organiseer namelijk jaarlijks de Cleveringa-lezing in Mexico, en daarvoor ben ik altijd op zoek naar geïnteresseerden en goede sprekers.’

Raul Medina

Raul Medina (Master Vitality and Ageing)

‘Tijdens mijn masterstudie in Leiden heb ik vaak college gehad van hoogleraar Jacobijn Gussekloo. Nu zij in Mexico op bezoek is, kan ik haar mooi introduceren bij mijn nieuwe werkgever, het Instituto Nacional de Geriatría. Wie weet levert dat uiteindelijk een mooie samenwerking op. En we hebben ook afgesproken dat ik over een aantal maanden gastcolleges kom geven aan haar huidige studenten. Daarnaast vind ik het erg leuk dat de Universiteit Leiden nu een alumni-event in Mexico organiseert. Mijn jaar in Leiden was verreweg het beste jaar uit mijn leven, dus ik denk daar graag een avondje aan terug.’

Rafael Brambila Lopez

Rafael Brambila Lopez (European and International Business Law)

‘Ik ben sinds een tijdje de contactpersoon tussen de Universiteit Leiden en Mexicaanse alumni. Dat doe ik graag, want ik vind dat Leiden meer bekendheid verdient in Mexico. Niet veel Mexicanen zijn op de hoogte van de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek daar. Terwijl Leiden een prachtig alternatief is voor de Verenigde Staten of Canada, twee landen waar veel Mexicanen op dit moment nog gaan studeren. Vanavond was een mooie stap in het onderhouden van de relatie tussen de universiteit en haar alumni. Voor een eerste alumni-event was het behoorlijk goed bezocht, dus dat smaakt naar meer.’

Lorraine Vermeulen

Lorraine Vermeulen (European Law)

‘Zonder de Universiteit Leiden woonde ik nu niet in Mexico. Tijdens mijn rechtenstudie leerde ik namelijk mijn vriend kennen, een Mexicaan. Omdat de liefde nog pril was, zijn we ieder eerst terug naar ons eigen land gegaan om te kijken hoe dat zou gaan. Toen bleek wel hoe diep het zat. Inmiddels woon ik alweer twee jaar met hem in Mexico. Ik werk daar nu als advocaat in het mededingingsrecht. Op dit alumni-event kom ik vooral nieuwe contacten opdoen, en ik ben benieuwd hoe de Universiteit Leiden zich de laatste tijd heeft ontwikkeld.’

Waardevol alumni-netwerk

Van 22 t/m 27 oktober reisde een delegatie van de Universiteit Leiden naar Mexico, om samenwerkingen met universiteiten en onderzoeksinstituten in het land op te zetten of te versterken. Tijdens de reis bleek keer op keer hoe waardevol een uitgebreid alumni-netwerk kan zijn. Vaak werden contacten met Mexicaanse universiteiten gelegd door oud-studenten of wetenschappers van Mexicaanse afkomst, die een tijd in Leiden zijn geweest. Zo zijn zeven mensen van de Universidad Iberoamericana bijvoorbeeld gepromoveerd bij hoogleraar Raymond Buve.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.