Universiteit Leiden

nl en

Open Access in Leiden

In 2020 moeten alle peer reviewed publicaties van Leidse wetenschappers Open Access gepubliceerd worden. Hoe maak je een start hiermee?

Wat is Open Access?

Open access is een brede internationale academische beweging die streeft naar open online toegang tot wetenschappelijke informatie, zoals publicaties en data. Nederland loopt internationaal voorop op het gebied van Open Access publiceren.

In welke tijdschriften kan ik zonder additionele kosten Open Access publiceren?

Onderzoekers en auteurs van de Universiteit Leiden kunnen profiteren van de vele overeenkomsten die met uitgevers zijn gesloten voor 8000 wetenschappelijke tijdschriften van hoge kwaliteit. In deze tijdschriften kan een “corresponding author” artikelen via Open Access publiceren, vaak zonder bijkomende kosten. U kunt in deze catalogus checken of er met uw favoriete tijdschriften een deal is afgesloten. U kunt ook een overzicht van alle Open Access overeenkomsten met uitgevers raadplegen.

Leids Repositorium maakt uw publicaties zichtbaar

Daarnaast worden alle Leidse onderzoekers gevraagd om hun artikelen te uploaden via LUCRIS in het Leids Repositorium. Dit geldt zowel voor artikelen gepubliceerd via open access als voor artikelen die nog achter een “paywall” zitten. Uitgevers van tijdschriften bieden meestal ook de mogelijkheid een auteursversie, postprint of preprint, van een wetenschappelijk artikel op te slaan in het Leids Repositorium. Dit vergroot de zichtbaarheid van het eigen onderzoek en de toegang tot uw artikelen. Bovendien verzekert het repositorium duurzame toegang op de lange termijn van de publicatie.

Waar kan ik meer Informatie krijgen?

Meer informatie is terug te vinden op de webpagina van het Centre for Digital Scholarship. Heeft u vragen over Open Access, neem contact op met ons via: cds@library.leidenuniv.nl

Video Open Access @ Universiteit Leiden

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.