Universiteit Leiden

nl en

Help een statushouder op weg in Leiden

De gemeente Leiden helpt statushouders om zo snel mogelijk sociaal en economisch zelfstandig te worden, met behulp van vrijwilligers. Rechtenpromovenda Dorine Verheij is een van hen. Ook iets voor u?

Project JA Statushouders (JAS) is het project van de gemeente Leiden om statushouders op de rails te helpen. Gedurende twee jaar zijn de nieuwkomers 24 uur per week bezig met hun inburgering en ontwikkeling, gericht op school of werk. Een belangrijk onderdeel hiervan is het mentorproject. Vrijwilligers worden mentor van een statushouder, waar zij twee à drie uur per week mee optrekken. Het doel?  Kennismaking met de Nederlandse taal en cultuur, het opbouwen van een sociaal netwerk en het verkennen van de omgeving.

Verbinding tussen culturen

Rechtenpromovenda Dorine Verheij meldde zich aan. ‘Ik begeleid een 29-jarige vrouw uit Pakistan.  Het is bij uitstek waardevol voor statushouders om in contact te komen met locals zodat zij zich snel thuis voelen in Leiden en hen wordt uitgelegd hoe (praktische) zaken zijn geregeld in Nederland. Bovendien vind ik het belangrijk om verbindingen te leggen tussen verschillende culturen.’

Veel vrijheid

‘Het project JA Statushouders geeft de mentoren en statushouders de vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer je afspreekt. Daardoor valt het project goed te combineren met mijn werk bij de universiteit. Meestal ontmoeten we elkaar in de stad of bij elkaar thuis, om koffie te drinken of om naar de markt of een museum te gaan. Daarnaast ondersteun ik de statushouder bij het regelen van praktische zaken als reisdocumenten en zwemles, vertaal ik waar nodig Nederlandse documenten en help ik bij het zoeken van werk.’

Goed contact

Heeft het vrijwilligerswerk ook lastige kanten? ‘De communicatie kan een uitdaging zijn, zeker in het begin, als de gesprekken in het Engels en Nederlands nog niet zo makkelijk gaan.’ Maar Verheij is blij dat zij mentor is geworden.  ‘Het is leerzaam om te zien hoe statushouders de eerste tijd in Nederland ervaren. Daarnaast vind ik het mooi om te zien hoe ze steeds meer hun draai vinden in de Nederlandse samenleving. Het contact is bovendien ook gezellig, ik kan het goed vinden met de statushouder die ik begeleid.’

Ook geïnteresseerd?

De Gemeente Leiden is op zoek nieuwe mentoren voor het project JA Statushouders. Wie geïnteresseerd is om ook een paar uur per week met een statushouder op te trekken kan zich aanmelden bij JAS.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.