Universiteit Leiden

nl en

Henk Hoekstra benoemd tot hoogleraar Observationele kosmologie

Astronoom Henk Hoekstra is met ingang van 1 augustus benoemd tot hoogleraar Observationele kosmologie aan de Sterrewacht van de Universiteit Leiden.

Donkere materie en energie

Hoekstra geldt wereldwijd als een van de beste experts voor het gebruik van gravitational lensing-technieken voor de studie van donkere materie en donkere energie. Daarin schuilt maar liefst 95 procent van de energie in het universum, maar de aard ervan wordt nog niet goed begrepen. Hoekstra levert met zijn werk een belangrijke bijdrage aan de ontwikkelingen in dit spannende wetenschapsveld. Dat doet hij onder meer als kosmologiecoördinator in het consortium dat verantwoordelijk is voor de Euclid-satelliet. Die zal in 2020 worden gelanceerd en waarnemingen gaan doen voor de studie van donkere materie en energie.

Onderwijs

Naast het begeleiden van promovendi is Hoekstra betrokken bij het sterrenkundeonderwijs in Leiden. Hij hielp bij de ontwikkeling van het mastercollege Origin and Evolution of the Universe, dat een centrale plaats inneemt bij de specialisatie Cosmology. Zijn colleges worden steevast goed beoordeeld door studenten.

Loopbaan

Hoekstra studeerde sterrenkunde in Groningen en promoveerde aldaar in 2000 cum laude op ‘A weak lensing study of massive structures’. Hierin onderzocht hij hoe de zwakke zwaartekrachtslenswerking inzetbaar is om massieve objecten in het heelal te wegen. Vervolgens verrichtte hij in Canada onderzoek aan het Canadian Institute for Theoretical Astrophysics en de University of Victoria. In 2007 kreeg hij de Alfred P. Sloan Fellowship toegekend. Een jaar later keerde hij terug naar Nederland als onderzoeker aan de Leidse Sterrewacht. In datzelfde jaar ontving hij een Vidi-beurs van NWO en een Marie Curie international reintegration grant van de Europese Unie. In 2011 ontving hij een ERC Starting Grant, in 2016 een Vici-beurs.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.