Universiteit Leiden

nl en

Dichten in gebarentaal

Krijgt Leiden het allereerste muurgedicht in gebarentaal? Wel als het aan gebarentaalonderzoeker Victoria Nyst ligt. Samen met Taalmuseum Leiden en Stichting TEGEN-BEELD startte ze onlangs een crowdfundingscampagne.

Waarom een muurgedicht in gebarentaal?

‘Leiden staat bekend om zijn muurgedichten. Die zijn geschreven in allerlei verschillende talen, en laten de schoonheid zien van die diversiteit. Een gedicht in de Nederlandse gebarentaal – de moedertaal van de Nederlandse dovengemeenschap - mag daar natuurlijk niet aan ontbreken. Vergeet niet dat deze gebarentaal één van de uniek Nederlandse talen is, net zoals het Fries. Steek je de grens over naar België of Duitsland, dan hanteren ze daar een andere gebarentaal.’

Is het dan mogelijk om gedichten te vertellen zonder geschreven of gesproken tekst?

‘Jazeker. Met het project willen we laten zien dat je met gebarentaal prachtige poëzie kunt maken, iets wat lang niet iedereen weet. De bekendste gebarentaaldichter in Nederland is Wim Emmerik, die twee jaar geleden overleed. In zijn dichtwerk maakte hij mooie landschapsbeschrijvingen van Amsterdam, de natuur en de Hollandse polders. We zullen één van zijn gefilmde gedichten in de Leidse Hortus Botanicus laten zien op een groot LED-scherm.’

Waarom is gekozen voor LED-schermen?

‘Het was nog niet eenvoudig om een goede vorm te vinden. Eerder zijn er pogingen gedaan om gebarentaalgedichten te schilderen. Dat bleek erg lastig, omdat beweging een essentieel onderdeel is van gebarentaal. Probeer je dat op een plat vlak weer te geven, dan verliest het gedicht al snel zijn schoonheid. Het ritme, de snelheid en de afwisseling van gebaren komen niet tot hun recht. Een videoregistratie werkt dus beter.’

Ik ben verkocht: waar kan ik dit idee sponsoren?

'De crowdfundingsactie is te vinden op de website van Voor de kunst.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.