Universiteit Leiden

nl en

Jan-Jaap Oerlemans in het NRC over een infiltratieoperatie op het darkweb

Vorige week werd via een persconferentie publiek gemaakt dat het ‘High Tech Crime Team’ van de Nationale Politie een infiltratieoperatie heeft uitgevoerd op ‘Hansa’. Hansa is een soort online marktplaats waarop drugs werd verhandeld.

De website is alleen toegankelijk op het ‘darkweb’, een stuk van het internet waarvan de IP-adressen van computers verborgen blijven en dat alleen via speciale software toegankelijk is.

Jan-Jaap Oerlemans, onderzoeker en gastdocent bij eLaw en onlangs gepromoveerd op het onderwerp, beantwoordt vier vragen in een artikel van het NRC over de operatie. Hij geeft aan dat de operatie is uitgevoerd onder de bijzondere opsporingsbevoegdheid van infiltratie. Daarbij ontbreekt voor de inzet een machtiging van een rechter-commissaris, waardoor de politie en het Openbaar Ministerie zelf over de operatie beslissen.

Het oprollen van de ‘darkmarket’ is bijzonder vanwege de omvang en reikwijdte van de operatie; het was één van de grootste drugshandel websites op het darkweb. Daarnaast hebben de politie het OM de website een maand lang in de lucht gehouden, zodat in de tussentijd bewijs over de handelaren en kopers kon worden verzameld. Daarbij is het de vraag of deze operatie proportioneel is gebleven. Oerlemans wijst er verder op dat ook buitenlandse verdachten daarbij in vizier kwamen door de Nederlandse operatie. Zij zullen in het buitenland worden vervolgd.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.