Universiteit Leiden

nl en

Kunstmatig brein helpt Gaia satelliet extreem snelle sterren vangen

Met behulp van software die de hersenen nabootst, heeft ESA’s Gaia satelliet zes sterren gespot die met hoge snelheid vanuit het centrum van ons sterrenstelsel naar de rand vliegen. Dit kan essentiële informatie geven over de meest obscure gebieden in ons Melkwegstelsel.

Cruciale informatie

‘Deze hogesnelheidssterren zijn extreem belangrijk voor het bestuderen van de structuur van onze Melkweg’, zegt Elena Rossi van de Leidse Sterrewacht. Op 26 juni presenteerde ze Gaia’s ontdekking van de zes sterren op de Europese Week van Astronomie en Ruimtevaartwetenschappen in Praag. Volgens Rossi kunnen deze sterren gebruikt worden om donkere materie te meten, waar het grootste gedeelte van ons sterrenstelsel uit bestaat.

Het brein nadoen

Een kunstmatig brein hielp satelliet Gaia om de supersnelle sterren te ontdekken. ‘Uiteindelijk kozen we voor een kunstmatig neuraal netwerk. Dat is software ontwikkeld om de werking van ons brein na te bootsen’, legt Tommaso Marchetti uit, promovendus bij de Leidse Sterrewacht en hoofdauteur van het artikel in Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Potentie

De voorzitter van het Gaia Data Processing and Analysis Consortium (en coauteur van het artikel) Anthony Brown benadrukt dat de resultaten het grote potentieel van Gaia aantonen. 'We hebben nu nieuwe manieren tot onze beschikking om de structuur en de dynamica van het Melkwegstelsel te bestuderen.' De publicatie van de volgende dataset van Gaia is in april 2018.      

Lees verder in het Engelstalige bericht of in het volledige persbericht van ESA (eveneens Engelstalig).    

Photocredits: ESA, CC BY-SA 3.0 IGO 

Dit onderzoek is gesubsidieerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, NWO.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.