Universiteit Leiden

nl en

Hoe het melkwegstelsel er over miljarden jaren uitziet

Wat gebeurt er met onze zon, als over ruim 5 miljard jaar ons Melkwegstelsel samenkomt met het Andromedastelsel? Leidse astronomen zijn druk bezig met berekeningen aan deze botsing. Op een tech-conferentie gaven ze onlangs een visueel voorproefje.

De GPU Technology Conference is hét evenement van het jaar voor ontwikkelaars van GPU’s – processoren die worden gebruikt voor videotaken. Eind maart vond de editie van 2017 plaats in Silicon Valley. De 8.000 bezoekers kregen tijdens de keynote-lezing een bijzonder intermezzo te zien.

Sterren verlaten sterrenstelsels

Steven Jones, CEO van computerhardwareproducent NVIDIA, toonde een simulatie van  de Leidse astronomen Simon Portegies Zwart en Jeroen Bédorf. Die laat zien hoe het Andromedastelsel en de Melkweg de komende tijd dichter en dichter bij elkaar in de buurt zullen komen. Naar verwachting zullen ze over 5,3 miljard jaar botsen en zullen enorme aantallen sterren het samengestelde sterrenstelsel verlaten. Het lot van onze zon is allerminst zeker.

10 jaar GPU’s

Leidse astronomen maken al meer dan 10 jaar gebruik van GPU’s, licht Portegies Zwart toe, en hoorden hiermee tot de eersten die wetenschappelijke berekeningen op GPU's uitvoerden. Het contact met NVIDIA stamt uit 2014, toen een team onder leiding van Portegies Zwart was genomineerd voor de Gordon Bell-prijs voor snelste computerberekeningen. ‘Helaas wonnen we die prijs toen niet, maar het contact met NVIDIA is altijd goed geweest.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.