Universiteit Leiden

nl en

Staand werken is het nieuwe zitten

Presteer je beter en raak je minder snel vermoeid als je staand achter je computer werkt? De Leidse cognitief psycholoog Henk van Steenbergen gaat dit onderzoeken met een beurs van de Gratama Stichting en het Leids Universiteits Fonds.

Mentale vermoeidheid

Ons lichaam is niet gebouwd op zittend werk. Toch gebruiken heel veel mensen het grootste deel van hun dag een zittende werkhouding. Er is steeds meer bewijs dat zittend werken slecht is voor ons lichaam. Maar hoe zit het met de gevolgen voor onze hersenen? Van Steenbergen: “Eerder onderzoek heeft al laten zien dat langdurig zittend werken mentale vermoeidheid veroorzaakt. Vermoeidheid heeft weer een slechte invloed op het vermogen om je te concentreren en besluiten te nemen. We weten al dat afwisselend staan en zittend werken goed is voor je fysieke gesteldheid op de lange termijn. Maar er is nog weinig bekend over het effect op het cognitief functioneren. Dat wil ik in dit nieuwe project gaan onderzoeken”.

Zit-statafel

Zit-statafel
Zit-statafel

Van Steenbergen zal in zijn onderzoek een zittende werkhouding vergelijken met een afwisselende zit/staande werkhouding. Hij gaat onderzoeken of een zit-statafel helpt om mentale vermoeidheid tegen te gaan en om aandacht vast te houden en betere beslissingen te nemen.

Lichaamshouding

Daarnaast gebruikt Van Steenbergen een eye tracker die de grootte van de pupil meet. Hiermee kan indirect de invloed van de neurotransmitter noradrenaline op het brein worden gemeten. Van Steenbergen: ‘We hopen dat de resultaten van dit onderzoek een beter begrip opleveren van het effect van lichaamshouding op onze mentale vermoeidheid en cognitie. Onze bevindingen kunnen in de toekomst mogelijk ook relevant zijn voor de financiële en transportsector. Want juist daar kunnen slechte economische beslissingen en verminderde aandacht serieuze gevolgen hebben.'

De Gratama Stichting is een in 1925 opgericht familiefonds dat projecten op het gebied van wetenschap en onderwijs met een maatschappelijke relevantie ondersteunt en stimuleert. Het fonds geeft eenmaal per jaar subsidie aan medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden. Hiertoe werkt de stichting nauw samen met het Leids Universiteits Fonds.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.