Universiteit Leiden

nl en

Proeven van alle facetten van de universiteit

Je eerste baan na je afstuderen, en toch nog de ruimte krijgen om uit te vinden wat je leuk vindt en wat je ligt? Frank van der Marel en Marian Neuteboom werken bij de Universiteit Leiden binnen het Leiden-Delft-Erasmus Traineeship. ‘Het is een kickstart voor je carrière.’

De Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam bieden sinds 2014 een gezamenlijk tweejarig traineeprogramma aan. Tijdens dit programma werken de trainees twee keer een jaar op een project bij een faculteit of dienst van een van de drie universiteiten. Daarnaast krijgen ze verschillende trainingen, intervisies en themalunches die hen verder ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling. Elk jaar start een nieuwe lichting trainees.

Divers takenpakket

Frank van der Marel is finance trainee op de Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden. Zijn werkzaamheden zijn heel divers: hij helpt bij de implementatie van financiële software, doet project control voor het Mathematisch Instituut en is financieel contactpersoon voor een groot onderzoeksproject. Hij zit in het tweede jaar van zijn traineeship, hiervoor zat hij bij Financieel Economische Zaken op het Bestuursbureau in Leiden. Marian Neuteboom is vorig jaar september begonnen als trainee op de afdeling Human Resource op het Bestuursbureau. ‘Ik houd me onder andere bezig met het opleidingsaanbod voor promovendi en het ontwikkelen van een leerlijn voor hen. Maar ik werk ook aan de Personeelsmonitor die in het voorjaar van 2018 wordt verstuurd, en nu aan de werving van nieuwe trainees.’

Veel verantwoordelijkheid

Allebei hebben ze een breed takenpakket, en dat is precies wat hen aanspreekt aan het traineeship. ‘Je hebt niet direct één vaste functie, zoals bij een gewone baan. Je mag van veel verschillende dingen proeven, dat is erg leuk,’ zegt Van der Marel. Neuteboom sluit zich daar bij aan. ‘Je krijgt de kans om uit te proberen wat je leuk vindt en wat je ligt.’ De trainees waren blij verrast door de hoeveelheid verantwoordelijkheid die ze krijgen. ‘Ook al ben je als trainee vaak een van de jongsten in een team, ik merk dat ik voldoende ruimte voor mijn eigen projecten en plannen krijg,’ zegt Neuteboom. ‘Ik draai mee als volwaardig lid van het team.’

Trainen en reflecteren

Naast hun werkzaamheden is er in het traineeship ook veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Van der Marel: ‘We krijgen veel trainingen, zoals Persoonlijk leiderschap, maar ook LEAN- of Agile-projectmanagement. Je ontwikkelt zowel je persoonlijke vaardigheden als je praktische kennis.’ Daarnaast heeft elke traineegroep intervisie, waarin ze ervaringen met elkaar delen en reflecteren op hun eigen werk. ‘Die trainingen zijn een belangrijk én waardevol aspect van een traineeship,’ zegt Neuteboom. ‘Maar het betekent ook dat jij als trainee ervoor moet open staan om kritisch naar jezelf te kijken. Als dat je niet zo ligt, moet je niet solliciteren voor een traineeship.’

Persoonlijke ontwikkeling

Ook in de inrichting van de werkzaamheden wordt over de ontwikkeling van trainees nagedacht, en daarin is ook veel ruimte voor eigen inbreng. Van der Marel: ‘Als je aangeeft dat je graag meer wilt leren over een bepaald onderwerp, dan wordt daar naar geluisterd. Zo wilde ik graag verschillende onderdelen van de organisatie leren kennen, en werk ik nu drie dagen bij de faculteit en twee bij het Instituut Biologie. Die persoonlijke ontwikkeling staat echt hoog op de radar in het traineeship.’ De nadruk op training en ontwikkeling en hoeveel je daarvan leert, maakt van het traineeship niet zomaar een startersbaan vindt Neuteboom. ‘Het is echt een kickstart voor je carrière.’

Solliciteer nu voor het LDE-traineeship

De sollicitatieronde voor de LDE-traineeships die starten in september 2017 is nu geopend. De vacature staat op werkenbij.leidenuniv.nl. Kandidaten voor het traineeship mogen maximaal twee jaar werkervaring hebben. Solliciteren kan tot en met 10 mei 2017.
Op www.ldetraineeship.nl schrijven de huidige trainees over hun werkzaamheden en ervaringen.

Foto boven artikel: De LDE-trainees die zijn gestart in september 2016, met helemaal links Marian Neuteboom.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.