Universiteit Leiden

nl en

Ouders schuldig aan overgewicht kinderen?

‘Het idee dat overgewicht en obesitas de schuld is van ouders en/of het kind is dikke onzin.’ Orthopedagoog Roxanna Camfferman verklaart haar stelling. Ze schreef een proefschrift over de rol van opvoeding bij overgewicht van kinderen.

Vanwaar deze stelling?

‘Ik heb de stelling toegevoegd omdat ik in mijn proefschrift aantoon dat ouders een belangrijke rol spelen in de gezonde levensstijl van hun kind. De kans op overgewicht en obesitas is groter als ouders niet sensitief reageren op hun kinderen. Kinderen leren dan wellicht niet goed omgaan met hun emoties. Daarnaast kan niet sensitief reageren leiden tot een verstoord stresssysteem, wat een effect heeft op de hormonen in het lichaam. Hierdoor is er sprake van een grotere eetlust en minder verzadiging.

‘Maar ik wil met mijn stelling benadrukken dat we niet alleen moeten kijken naar de opvoeding van de ouders. De hele maatschappij speelt een rol. Economische omstandigheden zoals werkloosheid van de ouders leidt vaak tot meer stress in gezinnen met alle gevolgen van dien. En dan is er de kindermarketing in supermarkten. Op verpakkingen van ongezonde producten staan vaak kinderhelden afgebeeld. Hierdoor zal het kind wellicht eerder om dit soort vaak ongezonde producten vragen, wat weer een uitdaging is voor de opvoeder. Daarnaast maakt de biologische opmaak van de mens het vrij makkelijk om aan te komen, maar heel moeilijk om weer af te vallen. De werkelijkheid is heel complex, en het helpt niet om ouders de schuld in de schoenen te schuiven.’ 

Promotie op 23 mei

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.