Universiteit Leiden

nl en

De bron van al het leven

Zonder water beginnen we niets, maar je kunt er ook te veel van hebben. Leidse, Delftse en Filipijnse studenten werken samen aan watermanagement, omdat dit element een centrale rol speelt bij vragen over duurzaamheid. Lees erover in alumnimagazine Leidraad.

‘Water is de bron van al het leven,’ zegt Gerard Persoon, hoogleraar Milieu en Ontwikkeling. ‘Water heeft te maken met voedselzekerheid, veiligheid, leefbaarheid, om maar een paar zaken te noemen.’ Toen Persoon de financiële ruimte kreeg om een programma in watermanagement op te zetten, greep hij die kans met beide handen aan. Dat bachelorprogramma loopt nu al zeven jaar en is een gewilde onderzoeksstage voor studenten van Universiteit Leiden en TU Delft. Persoon: ‘We organiseren één water course per jaar, maar qua belangstelling zouden dat er vier kunnen zijn.’ Nederlandse studenten doen op de Filipijnen onderzoek naar een aan water gerelateerd thema. Daarbij werken ze samen met Filipijnse collega-studenten.

Klimaatverandering

Persoon is al langer gegrepen door duurzaamheid, en het thema komt dan ook steeds terug in zijn onderwijs- en onderzoekscarrière. ‘Eigenlijk is het raar dat we binnen de culturele antropologie vroeger zo weinig aandacht besteedden aan water. Als het over natuurlijke hulpbronnen ging, dachten we aan zaken als hout en bush meat. En dat terwijl water zo’n belangrijke levensbehoefte is.’ Bovendien is het een levensbehoefte die in veel landen onder druk staat, waarbij ook klimaatverandering een rol speelt. Merlijn van Weerd, coördinator van het programma: ‘Op de Filipijnen komt zowel waterschaarste als een teveel aan water voor, bijvoorbeeld door extreme regenval. Daarmee is het land exemplarisch voor veel landen in de tropen. Maar ook in Nederland kennen we droogte en overstromingen.’ De Filipijnen zijn extra interessant omdat het land zich razendsnel ontwikkelt. ‘Sommige steden zijn in korte tijd verdrievoudigd in omvang. Waar je voor de watervoorziening eerst nog toe kon met de aanwezige waterbronnen, moet je nu een hele nieuwe waterinfrastructuur aanleggen, compleet met riolering.’

Lees verder in Leidraad, het (gratis) alumnimagazine van de Universiteit Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.