Universiteit Leiden

nl en

‘Banken kunnen de positie van vrouwen in Afrika verbeteren’

Ineke Bussemaker studeerde Wiskunde aan de Universiteit Leiden. Inmiddels werkt ze als bankier in Tanzania. In een interview in alumnimagazine Leidraad verbindt ze de twee werelden en blikt terug op haar Leidse tijd.

Op het Afrikaanse continent geldt de wet van de Stimulerende Achterstand. Bankrekeningen en pinpasjes zijn in de opkomende economie geen gemeengoed, mobiele telefoons wel. Daarin schuilt de toekomst van het continent, zegt Ineke Bussemaker. De Leidse alumna is sinds 2016 bestuursvoorzitter van de National Microfinance Bank PLC (NMB PLC) in Tanzania. ‘Als banken
slim zijn bieden ze diensten aan via de mobiele telefoon. Hier kennen we bijvoorbeeld de mobiele wallet. Je kunt contant geld storten op je mobiele wallet of van anderen door middel van een sms geld gestort krijgen.’

Lieve tante

In het interview in Leidraad vertelt Bussemaker welke weg zij heeft afgelegd om van Wiskundestudent in Leiden uiteindelijk een van de grootste banken in Tanzania te leiden. Ze koos in 1977 voor Leiden omdat veel van haar medescholieren uit Den Haag daarheen gingen, en omdat de reistijd vanuit de Hofstad naar de Sleutelstad minimaal is. ‘En dan had ik ook nog een lieve tante
in Oegstgeest, ze werkte als medisch analist in het Academisch Ziekenhuis in Leiden. Al dat soort zaken speelden een rol in mijn overwegingen om in Leiden te studeren.’

Spijt heeft ze geen moment gehad van haar keuze. De sfeer in de stad was gemoedelijk toen ze aankwam in 1977, met een mooi en overzichtelijk centrum. ‘In de zes jaar dat ik er heb gewoond, is er bovendien veel verbeterd. Neem de bibliotheek en de Burcht. Bouwvallig als ze eind jaren zeventig waren, zo mooi stonden ze erbij toen ik in 1983 vertrok.’

Topvrouw

Haar studie in Leiden legde een goede basis voor haar latere carrière. Daarin speelde IT een belangrijke rol, en dan vooral in de bankenwereld. Ze werkte van Continental Bank tot ABN Amro en van Citibank tot Rabobank, en was onder meer betrokken bij de invoering van elektronisch bankieren in Nederland. Regelmatig bracht ze tijd door op buitenlandse vestigingen. ‘Banken hebben me de kans geboden om in het buitenland te werken, nieuwe culturen te leren kennen, iets anders dan de makkelijke weg te bewandelen.’

En dat ze het in haar loopbaan heeft geschopt tot topvrouw in het bankwezen? Dat vindt ze niet meer dan logisch, getuige een uitspraak in een interview in NRC Handelsblad: ‘Zo vreemd eigenlijk
dat het bankwezen zo’n machowereld is. Bankiers moeten luisteren naar wat de klanten willen en dat is bij uitstek iets dat vrouwen goed kunnen. Ze zenden minder en verbinden meer.’ Dat wil ze ook bewerkstelligen voor vrouwen in Afrika met de microfinancieringen die NMB PLC verstrekt.

Lees (gratis) het hele interview in alumnimagazine Leidraad.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.