Universiteit Leiden

nl en

Meisjes- en vrouwenvoetbal verdient meer aandacht

‘De historisch gegroeide organisatiestructuur van voetbalverenigingen en de nationale voetbalbond (de KNVB) belemmert de verdere ontwikkeling van het meisjes- en vrouwenvoetbal in Nederland.’ Jan Postma, oud-burgemeester van Leiden, promoveerde op 14 februari 2017 op ‘Alexander Gogel (1765-1821), grondlegger van de Nederlandse staat’. Postma liet zich bij het formuleren van zijn laatste stelling inspireren door zijn voetballende kleindochters. Lees zijn toelichting

Te weinig aandacht

‘Ik heb mijn stelling misschien een beetje duur verwoord’, zegt Postma. ‘Wat ik bedoel is dat ik vind dat er bij de ongeveer 2700 voetbalverenigingen én bij de KNVB te weinig aandacht is voor meisjes- en vrouwenvoetbal. Dat stel ik vanuit mijn functie als grootvader.’ Postma’s kleindochters van 12 en 15 voetballen allebei. De oudste recreatief en de jongste in een selectieteam en een regioteam van de KNVB. Postma: ‘Elke keer als de KNVB-selectie bekend wordt gemaakt is het weer spannend. Kan ze een stapje verder of niet? Dat gaat er hard aan toe.’ 

Jan Postma verdedigt zijn proefschrift. Zijn beide dochters treden op als paranymf.

Klein aandeel vrouwen

Postma ziet wel een oorzaak voor de geringe belangstelling voor de meisjes en de vrouwen. ‘Hun aandeel is iets meer dan 10%. Gemiddeld voetballen er bij een vereniging vijftig vrouwen tegen honderden mannen. Dan is het logisch dat de beste trainers en coaches niet op de vrouwen worden gezet. ‘Er wordt gewoon te weinig in de vrouwenteams geïnvesteerd. Als dat wel zou gebeuren, moet het een zaak van de lange adem zijn. Het meisjes- en vrouwenvoetbal moet zich nog ontwikkelen. Hetzelfde gebrek aan aandacht zie je bij de KNVB. Niet bij de mensen die ermee bezig zijn maar op het niveau van de totale organisatie.'

Samenwerken!

Een oplossing ziet Postma ook: samenwerking. ‘Het zou goed zijn als verenigingen – bijvoorbeeld in één stad - hun meisjes- en vrouwenvoetbal laten samengaan. Niet uit negatieve overwegingen - daar hoorde ik pas een voorbeeld van: afstoten die meisjes en vrouwen - maar juist uit positieve motieven. Je krijgt zo meer massa en een grotere concentratie van talent, en dan is het ook de moeite waard er betere leiders en coaches op te zetten.’

Wel diversiteit, geen genderstimulans

‘Wat mij opvalt is dat er wel veel inspanning wordt geleverd om het voetbal meer divers te krijgen, dus meer etnisch gemêleerd, maar dat het genderaspect daar geen onderdeel van is. En dat vind ik jammer.’

(CH)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.