Universiteit Leiden

nl en

Open Dag: ‘De studie is het belangrijkst’

Ruim 10.000 scholieren en ouders bezochten op 25 februari de Open Dag van Universiteit Leiden. Op verschillende locaties in de stad kregen de studiekiezers informatie over de opleidingen in Leiden en Den Haag. ‘Ik ben benieuwd naar de ervaringen van studenten.’

Thijs (18), hbo, uit Sassenheim

‘Ik zit nog te twijfelen tussen Natuurkunde en Filosofie. En ook tussen verschillende steden. Ik ben naar meer open dagen geweest van andere universiteiten. Ik heb vorig jaar een hbo-propedeuse luchtvaarttechnologie gedaan. Dat was wel interessant, maar die opleiding gaat niet in op de achterliggende gedachtes; er is een probleem, dat los je op en dan is het klaar. Maar juist de vraag stellen waarom iets zo is, dat vind ik interessant. Dat zou ik kunnen vinden bij Filosofie, maar ook bij Natuurkunde. Daar heb je bijvoorbeeld het vak wetenschapsfilosofie, dat lijkt me heel interessant.’

‘Het zijn beiden pittige studies dus ze raden het af om meteen een combinatie te maken, maar in het derde jaar van de bachelor is er ruimte voor keuzevakken. Dat vind ik fijn aan de universiteit en dat miste ik een beetje in het hbo.’

Thijs

Spence (17), 5 vwo, uit Veldhoven

‘Ik ben geïnteresseerd in Informatica en Geneeskunde. Ik heb nu een vak informatica op school en dat vind ik heel interessant. Ik ben er zelfs mee bezig tijdens de vakantie, dat doe ik normaal gesproken niet zo snel voor een vak. Maar bij Geneeskunde werk je natuurlijk met mensen en dat vind ik ook heel leuk. Misschien is er wel een soort combinatie mogelijk, dat probeer ik vandaag ook uit te vinden.’

Spence

Johan (16), 5 vwo en Maayke (19), hbo, uit Veenendaal

Johan: ‘We zijn beiden geïnteresseerd in Archeologie. Ikzelf wil ook kijken bij Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie.’

Maayke: ‘Ik heb net een propedeuse Communicatie afgerond, aan het hbo. Achteraf gezien zijn het niet mijn soort mensen, in het hbo, dus ik wil overstappen. Ik heb geschiedenis altijd interessant gevonden en het leek me leuk om ook iets praktisch te doen: daarom Archeologie.’

Johan: ‘Ik heb nu een vrij duidelijk beeld van wat Archeologie inhoudt. Dat we samen gaan helpt, je stelt toch net iets andere vragen.’

Maayke: ‘In Arnhem, waar ik hbo deed, zit alles op een campus. Hier in Leiden zit alles door de hele stad heen. Dat is wel nieuw voor mij. Zo zie je wat meer van de stad, dat is leuk.’

Johan en Maayke

Lorenzo (18), tussenjaar, uit Milaan, Italië

‘Ik heb Vreemde Talen gestudeerd in Italië en vorig jaar heb ik een jaar in Texas gewoond. Ik wilde iets nieuws proberen en dat is ook waarom ik nu hier ben. Dankzij mijn ervaringen in Texas ben ik in staat om in het buitenland te studeren. Ik ben geïnteresseerd in International Studies omdat ik geschiedenis en filosofie leuk vindt; die komen terug in die opleiding. Ik wil vooral weten hoe deze opleiding mij voorbereidt op mijn toekomst, maar ik ben ook op zoek naar praktische informatie zoals 'Waar kan ik wonen in Den Haag?' en 'Hoe is het studentenleven daar?' Ik wil namelijk studeren, maar ook een sociaal leven hebben. Den Haag lijkt me een prima plaats om dat te realiseren.’

Lorenzo

Hanna (18), 6 vwo, uit Zeist

‘Ik was eerst heel erg geïnteresseerd in Aardwetenschappen, maar daar ben ik van afgestapt en nu kijk ik meer naar Internationale Betrekkingen. De Nederlandstalige of de Engelstalige versie, dat weet ik nog niet. De Engelstalige opleiding in Den Haag lijkt me internationaler gericht, maar Leiden is weer een echte studentenstad en dat vind ik ook leuk.’

Hanna

Christiaan (25), werkt, uit Leiden

‘Sinds oktober 2016 woon ik in Leiden, daarvoor heb ik 14 jaar in Spanje gewoond. Daar heb ik mijn middelbare school afgerond en een tijdje gewerkt. Ik ben hier op de Open Dag voor de nieuwe opleiding Security Studies. Veiligheidsvraagstukken vond ik altijd al interessant: wie doet bijvoorbeeld de beveiliging van hooggeplaatste personen, hoe is dat georganiseerd? Die mensen moeten bij wijze van spreken toch een kogel opvangen!’

‘Ik hoop binnenkort naar de Experience Day van Security Studies te gaan. Mijn tweede keuze is een hbo-opleiding Integrale Veiligheid, maar ik ben 25 jaar oud en ik ben bang dat de studenten op het hbo in een andere levensfase zitten. Een universiteit zou beter bij mij passen, denk ik.’

Christiaan

Tanja (15), 4 vwo, uit Deventer

‘Ik ben hier naar een presentatie van Bio-Farmaceutische Wetenschappen geweest. Ik ga ook naar Psychologie, Bestuurskunde, en als er toevallig nog plek is bij Criminologie wil ik daar ook graag heen. Ik wil vooral meer concrete informatie over de studies. Welke vakken worden gegeven, wat doe je precies tijdens de studie? En ik ben benieuwd naar de ervaringen van studenten.’

Tanja

Carolien (19), tussenjaar, uit Winterswijk

‘Ik doe nu een tussenjaar omdat ik vorig jaar nog niet wist wat ik wilde studeren. Ik heb eerst havo gedaan, daarna vwo – ook omdat ik na de havo nog geen studiekeuze kon maken. Nu dus een tussenjaar. Ik ben drie maanden in Nepal gaan werken op een school, later dit jaar wil ik een reis maken door Oost-Europa. Dan moet ik toch een keer kiezen.’

‘Ik ben hier in Leiden geïnteresseerd in Internationale Betrekkingen en Organisaties. Of het wordt Sociale Geografie in Utrecht. Ik wil vandaag vooral een beeld krijgen van de studie. Ik ga ook proefstuderen, dat lijkt me heel nuttig.’

Carolien

Alerk (17), 5 vwo, uit Hilversum

‘Dit is de tweede keer voor mij dat ik op een Open Dag ben van de Universiteit Leiden. Bij de vorige heb ik me gefocust op een aantal bèta-studies, nu ga ik kijken bij International Relations and Organisations en Leiden University College. Ik heb nu een n&g-profiel met extra natuurkunde, filosofie, geschiedenis en muziek. Ik heb een brede interesse en ik vind het lastig om een keuze te maken tussen de bèta-kant en de gamma-kant. Daarom lijkt het Leiden University College me ook zo leuk, dan kun je van alles wat meepakken. Maar gezien de strenge selectie ben ik wel op zoek naar een backup-plan.’

Alerk

Julinde (16), 4 vwo, uit Leiden

‘Ik sta nu bij Pedagogische Wetenschappen, ik vind het interessant hoe kinderen zich ontwikkelen, hoe ze denken en waarom ze bepaalde dingen doen. Maar vandaag ben ik juist ook aanwezig om meer rond te kijken. Ik vraag mezelf af of ik niet teveel gefocust ben op Pedagogische Wetenschappen; zijn er geen andere opleidingen die ook interessant zijn? Ik wil volgend jaar graag proefstuderen zodat ik een beter beeld krijgen van de studie. Waar maakt me minder uit: de studie vind ik het belangrijkst, pas daarna de stad.’

Julinde

Kimberly (17), 5 vwo, uit Kapelle

‘Ik wil meer informatie over de opleiding Arts Media and Society. Ik weet nog niet echt of het wat voor me is. Maar het is een studie die je niet overal ziet, dus daarom pak ik ‘m even mee. Ik ben ook geïnteresseerd in de studies Criminologie, Psychologie, Pedagogische Wetenschappen en Taalwetenschappen. Ik had gehoopt dat er vandaag een paar zouden afvallen, maar dat is nog niet gebeurd. Ik vind de Open dag leuk, het is hier goed georganiseerd. De mensen die buiten de weg wijzen zijn heel chill, dan weet ik tenminste waar ik naartoe moet. Ik verdwaal nog wel eens.’

Kimberly

Heb je de Open Dag gemist? De volgende vindt plaats op 14 oktober. Je kunt je vanaf begin september aanmelden via deze website.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.