Universiteit Leiden

nl en

Eerste academische bacheloropleiding over veiligheidsvraagstukken in Europa

In september 2017 start de nieuwe Engelstalige bacheloropleiding Security Studies in Den Haag. Het onderwijsprogramma is ontwikkeld door het Institute of Security and Global Affairs (ISGA) van de Universiteit Leiden. De opleiding beantwoordt aan de grote behoefte aan breed opgeleide academici in het veiligheidsdomein.

Uitdagingen zoals internationaal terrorisme, cyberaanvallen en natuurrampen hebben grote invloed op de levens van miljoenen mensen over de hele wereld. De nieuwe opleiding van de Universiteit Leiden analyseert de complexe veiligheidsvraagstukken van onze snel digitaliserende en globaliserende wereld.

Uniek programma

Ruth Prins, onderwijs-directeur van de opleiding Security Studies: ‘Veiligheidsvraagstukken zijn complex. Het begrijpen en oplossen ervan vraagt daarom om een combinatie van kennis en kunde uit verschillende vakgebieden. Onze studenten leren om die reden kijken door de bril van bijvoorbeeld een jurist, econoom en socioloog om oorzaken en gevolgen van, en oplossingen voor actuele veiligheidsvraagstukken te doorgronden.

De inhoud van het internationale onderwijsprogramma heeft een sterke verbinding met de samenleving. Zo komen bijvoorbeeld de huidige oorlog in Syrië en de nucleaire ramp in Japan aan bod. Prins: ‘Dat heeft direct toegevoegde waarde voor de maatschappij. Met docenten en studenten afkomstig uit alle delen van de wereld is dit programma daarnaast een goede voorbereiding voor de internationale omgeving waarin veel van onze studenten zullen werken als ze zijn afgestudeerd.’

De bacheloropleiding Security Studies kwalificeert de student met een BSc-diploma voor een brede reeks masteropleidingen in Leiden en elders in Europa, en garandeert toegang tot de masteropleiding Crisis and Security Management van de Universiteit Leiden. 

Op een logische locatie

De opleiding is te volgen in Den Haag, de stad van vrede, recht en veiligheid – te midden van de vele andere internationale organisaties op het gebied van veiligheid.

Edwin Bakker, directeur van het Institute of Security and Global Affairs (ISGA): 'Onze studenten studeren in Den Haag, vlakbij beleidsmakers en de internationale organisaties, en op minder dan een kilometer afstand van internationale veiligheidsorganisaties. Zo kunnen zij laagdrempelig en gemakkelijk de theorie in de praktijk toetsen. Daar komt bij dat veel docenten en onderzoekers van ISGA samenwerken aan projecten met deze nabijgelegen instellingen. Onze studenten hebben daardoor zonder twijfel een concurrentievoordeel.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.