Universiteit Leiden

nl en

Nederlands Studenten Orkest treedt op in Leiden

Het Nederlands Studenten Orkest (NSO) verenigt ruim honderd van de beste student-musici van Nederland. Op 16 februari komt het orkest naar Leiden. Wij spraken met twee Leidse orkestleden en zij gaven direct een voorproefje van het concert.

Lid zijn van het NSO betekent een maand lang non-stop bezig zijn met muziek, vertelt Simon Toussaint (19), student aan het Leiden University College. ‘Eerst repeteren we tien dagen lang op een boerderij in Someren, twaalf uur per dag. Vervolgens treden we tien dagen achter elkaar op in tien steden door heel Nederland. Daarna gaan we een week naar Londen om nog twee optredens te geven.’

Jongeren

‘Op het podium kan het NSO een onwijs hoog niveau halen’, voegt Femke Hempel (21, student Psychologie) toe. ‘Op het moment dat je met zo’n orkest in een uitverkochte zaal aan het spelen bent, is dat extra bijzonder.’ Een concert van het NSO heeft alle ingrediënten voor een bijzondere belevenis, vervolgt Femke. ‘Een geweldige solist en dirigent en honderd studenten die met ontzettend veel plezier samen muziek maken. Met dit orkest laten we zien dat de combinatie tussen jongeren en klassieke muziek nog steeds zeer succesvol kan zijn.’

Overweldigend

Simon beaamt dat. ‘Muziek is voor mij een van de mooiste dingen die er is: je kan er alles in kwijt, al je emoties en gevoelens. Nog mooier dan naar prachtige muziek luisteren, is om het samen te maken: als je in een massaal orkest speelt met tientallen mensen en heel veel instrumenten, kun je echt overweldigd worden door de klank die je samen maakt. Daar kan ik helemaal in op gaan.’

Voorproefje

Cellist Simon en violiste Femke geven hieronder een voorproefje van het concert. De drie fragmenten komen uit de Negende Symfonie van Gustav Mahler.

Praktische informatie

In Leiden treedt het Nederlands Studenten Orkest op 16 februari 2017 op in de Stadsgehoorzaal. Kaartjes zijn verkrijgbaar via de website van de Stadsgehoorzaal.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.