Universiteit Leiden

nl en

Humans of Honours: Louise Verboeket

Louise Verboeket (23, onderwijs- en onderzoeksmedewerker bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van Universiteit Maastricht). ‘Bij de Honours Academy kun je het verschil maken.’

Waarom ben je het honoursprogramma gaan volgen?

‘Ik was vanaf het eerste jaar erg enthousiast over mijn studie Rechtsgeleerdheid. Ik merkte alleen dat mijn medestudenten er niet per se van gediend waren als ik vragen stelde aan docenten die dieper ingingen op de stof. Omdat ik goede resultaten behaalde kreeg ik een brief dat ik was geselecteerd voor Honours College Law. Daar ben ik toen op ingegaan.’ 

Wat betekende deelname voor jou? 

‘We zaten met alle honoursstudenten van Rechtsgeleerdheid in één werkgroep. Het was heel fijn om met een groepje gelijkgestemden het college te volgen. De docenten wisten dat we geïnteresseerd waren, dus die vonden het ook extra leuk om uitleg te geven. Het was een soort wisselwerking.’ 

Je bent ook nog een bestuursjaar gaan doen bij de LHC (Leiden Honours Community). Hoe was dat? 

‘Toen ik bij de LHC betrokken raakte stond het nog een beetje in de kinderschoenen. Mijn bestuur heeft ervoor gezorgd dat we wat professioneler werden, zo hebben we de bestuurspakken en een constitutieborrel geïntroduceerd. Mijn eigen functie van vice-president en secretaris hield in dat ik de ledenadministratie bijhield, commissies aanstuurde en meedacht over de inhoud van activiteiten.’ 

Heb je het gevoel dat je iets voor anderen hebt betekend? 

‘Aan het eind van mijn bestuursjaar in 2014 ben ik ook promotiewerk gaan doen. Ik gaf presentaties op de rechtenfaculteit over het Honours College Law, en stond op open dagen om er voorlichting over te geven. Ik zag toen veel scholieren die niet wisten wat ze wilden. Ik herkende het bij mezelf, van vroeger, en kon ze daar toen een beetje bij helpen. Want toen ik zelf deed wat ik echt leuk vond, bloeide ik op. Je kunt bij de Honours Academy dus ook het verschil maken, als je iets onderneemt.’ 

Hoe sluiten je huidige werkzaamheden als onderzoeker aan Universiteit Maastricht aan bij jou als persoon? 

‘Mijn huidige baan is tweeledig: ik doe zowel onderzoek als dat ik lesgeef. Ik denk dat je als onderzoeker zitvlees moet hebben, en goed alleen moet kunnen werken. Daarnaast moet je ook wel nieuwsgierig zijn: als ik iets zie in de rechtspraktijk wat niet helemaal klopt, wil ik dat tot op de bodem uitzoeken. Maar sociale vaardigheden zijn ook belangrijk, je moet natuurlijk wel kunnen samenwerken met collega’s en studenten. Die combinatie zie ik ook terug bij honoursstudenten: natuurlijk zijn ze intelligent en gedreven, maar het blijven studenten die houden van een goed gesprek en een borrel.’ 

Door Monica Preller

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.