Universiteit Leiden

nl en

Humans of Honours: Lisette de Heiden

Lisette de Heiden (25) werkt voor Shell en is reservist bij de landmacht. 'Doe nooit iets alleen voor je cv.'

Lisette tijdens de zeilrace van Shell

Wat doe je precies bij Shell?

'Ik werk op de afdeling New Energy. De afgelopen paar decennia heeft Shell groene energie steeds meer onderzocht. Mijn afdeling bestudeert de informatie, en kijkt hoe Shell zich staande kan houden in deze periode van energietransitie.'

Wat zou je studenten aanraden die bij een groot bedrijf als Shell willen werken? 

'Zoek uit of het bij je past. Werken voor een grote organisatie is anders dan voor een klein bedrijf waar alle medewerkers elkaar kennen. Veel grote bedrijven organiseren business courses of traineeships. Als je zo'n programma volgt kom je er eerder achter of het iets voor je is. Het is ook heel leerzaam om een medewerker van een grote organisatie te spreken, en hen te vragen hoe hun leven eruit ziet.' 

Ben je nog betrokken geweest bij de Leiden Honours Community? 

'Ja. In mijn master was het zo dat de Honours Community vooral interessant was voor studenten van de honourstrack van wiskunde en natuurwetenschappen. Samen met een groepje anderen heb ik toen het initiatief genomen om de Community breder te trekken, en de vereniging aantrekkelijk te maken voor honoursstudenten van alle faculteiten.'

Wat is het leukste dat je bij de Honours Academy hebt meegemaakt? 

'Dat was de studiereis met de LHC naar Berlijn. Het was prachtig om samen te zijn met de andere leden en om de stad van een hele andere kant te zien dan ik gewend was.'

Wat voor bijdrage heeft volgen van een honoursprogramma geleverd aan je professionele leven? 

'Het helpt sowieso als je een baan zoekt. Het staat natuurlijk goed op je cv, al moet je nooit iets doen alleen voor je cv. Ik denk dat het je studie-ervaring prettiger maakt, en dat je er een betere academicus en een beter persoon van wordt. De assessments van het Leiden Leadership Programme waren ook in het bijzonder nuttig. Als je gaat werken, krijg je dat soort assessments namelijk ook. Dan heb je daar al wat ervaring mee.' 

Waarom ben je reservist geworden? 

'Tijdens mijn studie deed ik het als bijbaan, omdat ik graag buiten de universitaire gemeenschap wilde treden. Reservisten komen uit alle lagen van de bevolking. Je werkt samen met een advocaat, maar ook met een leraar of een buschauffeur. Nu doe ik het dus naast mijn werk, in het weekend. Dan ben ik lekker buiten en in beweging.' 

Hoe ervaar je het om als vrouw bij de landmacht te werken? 

'Ik ben me ervan bewust dat het een opvallende keuze is om als vrouw actief te zijn bij defensie. Je moet tegen een grapje kunnen, maar ik ben er tegenop gewassen. Je moet je in het begin ook wel iets meer bewijzen. Maar daarna ben je gewoon one of the guys.' 

Door Monica Preller

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.