Universiteit Leiden

nl en

Eerste studenten Executive Masteropleiding Cyber Security studeren af op 9 februari 2017

In onze ‘interconnected world’ domineren cyberdreigingen en incidenten de agenda's van politici, beleidsmakers, CIO's en burgers. De voortschrijdende digitalisering van de samenleving creëert nieuwe kansen, maar kent ook risico's en dilemma's. Dit vraagt om gekwalificeerde deskundigen die deze uitdagingen het hoofd kunnen bieden. De Cyber Security Academy is trots daaraan een bijdrage te leveren. Op 9 februari ontvangen de eerste studenten in Nederland hun Master of Science (MSc) diploma in Cyber Security op de HSD Campus, het nationale innovatiecentrum in Den Haag en thuis van het leidende security-cluster in Europa .

Professionals (computerwetenschappers, juristen, beleidsmakers) uit verschillende publieke en private organisaties vieren dat ze deze innovatieve en multidisciplinaire masteropleiding hebben afgerond met een seminar en een feestelijke afstudeerceremonie.

Inspirerende leeromgeving

Met vooruitziende blik hebben de Universiteit Leiden, Technische Universiteit Delft en De Haagse Hogeschool enkele jaren geleden hun kennis en expertise in het onderwijs voor professionals in het domein cyber security gebundeld in de Cyber Security Academy (CSA) in Den Haag. Door hun ervaring en kennis te delen met deskundigen en docenten uit het werkveld (zoals KPN, VKA, Deloitte, NCTV / NCSC, Fox-IT, Van der Voort, Rabobank en anderen), heeft de CSA een inspirerende leeromgeving gecreëerd. De CSA is een initiatief van de gemeente Den Haag.

"In het samenwerkingsverband van de Cyber Security Academy worden professionals opgeleid die de cyberdreigingen die op ons afkomen het hoofd kunnen bieden. Door werkgevers intensief te betrekken bij het programma en hen gastcolleges te laten verzorgen, sluit het curriculum goed aan op de behoeften van de markt. Een mooi voorbeeld hoe bedrijven en kennisinstellingen op de HSD Campus in Den Haag samenwerken om Nederland veiliger te maken."

Ingrid van Engelshoven, Locoburgemeester Den Haag

Integrale benadering

Een integrale benadering van cyber security leert de deelnemers om technische, juridische, sociale en wetenschappelijke aspecten van cyber security met elkaar te verbinden. Deze benadering stelt hen in staat bij te dragen aan effectieve en duurzame strategieën voor digitale weerbaarheid en de veiligheid van de samenleving als geheel, met inbegrip van organisaties en burgers.

"De masteropleiding Cyber Security was voor mij zeer waardevol. Deze multidisciplinaire opleiding reikte mij een analysekader aan voor de problemen waarmee overheden, bedrijven en burgers in het cyber security domein worden geconfronteerd, en biedt inzicht in gefundeerde oplossingsrichtingen."

Machiel Bolhuis, Director Privacy Compliance at Liberty Global

"Oplossingsstrategieën voor cyber security vraagstukken vereisen een netwerk waarin experts kennis en informatie delen over de grenzen van individuele organisaties. Daaraan levert deze opleiding een bijdrage."

Edwin Noordzij, Senior Stafadviseur Cyber Marechaussee

Vernieuwende inzichten en oplossingen

Tijdens het ochtendseminar geven studenten inleidingen over hun afstudeerproject. Vernieuwende inzichten en oplossingen voor cyber security uitdagingen worden gepresenteerd, zoals de ontwikkeling van massaal gebruik van gecodeerde IT-services, de belangrijkste enablers van ondergrondse cybercrime fora, of het ontwerp van een multi-actor roadmap om de cyber security van auto's te verbeteren. De diploma-uitreiking in de middag wordt ingeleid door professor Jan van den Berg, hoogleraar Cyber Security aan de Universiteit Leiden/Technische Universiteit Delft en Ingrid van Engelshoven, locoburgemeester van Den Haag. Na deze inleiding ontvangen de studenten hun diploma tijdens een feestelijke afstudeerceremonie.

Lees ook het artikel in het Financieel Dagblad 'Eerste studenten cyberveiligeheid krijgen diploma'.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.