Universiteit Leiden

nl en

De gelukkige stad

Ter introductie van de Honours Class ‘De gelukkige stad’ gingen woensdag 30 november (honours)studenten uit Leiden, Rotterdam en Delft in het Groothandelsgebouw te Rotterdam in gesprek met gemeenteambtenaren en medewerkers van diverse non-profitorganisaties. Onderwerp: hoe maak je een stad gelukkig?

Bonding en bridging

Het evenement opent met een lezing van Pieter Desmet over het nut van vrijwilligerswerk. Desmet is hoogleraar industrieel ontwerpen bij de TU Delft. ‘Vrijwilligerswerk is een manier van bonding. Er zijn in een stad meestal meerdere kleine groepjes actief, bijvoorbeeld kook- of leesclubjes. Hoe kunnen we deze verleiden om samen te gaan werken?’, vraagt hij zich af. ‘Groepen en verenigingen kunnen ook uitsluitend zijn, maar als een vereniging wordt gekort op subsidie, gaat deze eerder samenwerken met een ander. We moeten een manier verzinnen om om te gaan met deze spanning tussen bonding en bridging.’

Vooroordelen en discriminatie

Na de introductie gaan de studenten aan tafel met professionals om hun ideeën te bespreken. In negen verschillende praatgroepen worden de thema’s behandeld. Bij ‘De inclusieve stad’ zitten medewerkers van Gemeente Rotterdam en Den Haag. Al snel komt het gesprek op vooroordelen en discriminatie. ‘Het botsen van gemeenschappen is verweven met de eigen identiteit’, vertelt Joop van Boven, programmamanager bij Gemeente Rotterdam. ‘Ik ben zelf gay. Als ik Rotterdamse moslims hoor praten over dat homoseksuelen de stad uit zouden moeten, kan ik daar niet zomaar mijn schouders over ophalen, want dan zou ik me uitsluiten van mijn eigen groep.’
‘Het werkt ook de andere kant op', vindt TU-student Batoul Mesdaghi. ‘Ik heb een keer gehoord: als je een hoofddoek had gehad, had ik je niets durven vragen over de islam.’
‘Er is nog werk aan de winkel wat inclusiviteit betreft. Al gaat het met polarisatie in Rotterdam de goede kant op. De meeste mensen zitten in het midden, willen gelukkig zijn met elkaar, elkaar gedag zeggen’, concludeert Van Boven.

Wegen afschaffen

Aan de tafel ‘Mobiliteit’ wordt gediscussieerd over hoe de stad van de toekomst mobieler wordt. ‘Heel idealistisch gedacht, maar wat nu als je de wegen weghaalt en vooral investeert in de trein? Mijn idee was een omschakeling te maken naar dit vervoersmiddel’, zegt Nora Kooijmans, student landschapsarchitectuur uit Wageningen. Honours- en criminologiestudent Judith Woudwijk gaat voor een middenweg. ‘Ik zou graag zien dat we een aanbod hebben van openbaar vervoer dat aansluit op wensen van verschillende bevolkingsgroepen.’

Presentaties en follow-up

Na de rondetafelsessies presenteren deelnemers hun ideeën voor een follow-up. Voor het thema ‘Afval en circulariteit’ zijn specifieke uitdagingen de efficiëntie van afvalscheiding en het hergebruiken van producten. ‘Door de logistiek omtrent afvalinzameling te verbeteren, willen we dit aanpakken’, aldus de spreekster.
‘De inclusieve stad’ heeft vooral betrekking op het overkomen van culturele verschillen. ‘Als we het gat hierin komen overbruggen, zijn we al heel wat verder’, vindt de presentatrice.

(Tekst: Monica Preller / Beeld: Petra Rierink)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.