Universiteit Leiden

nl en

In Burkina Faso is water kostbaarder dan goud: grote subsidie voor Sabine Luning

Antropoloog Sabine Luning heeft een grote subsidie ontvangen om watergebruik in en rond de goudmijnen van Burkina Faso te gaan onderzoeken. Ze zal in samenwerking met partners ook initiatieven voor verbetering uitvoeren.

De Deense en Zweedse ambassade in Burkina Faso slaan de handen ineen om Lunings project GIRE-OR, opgezet samen met Margriet Reinders (MDF West Africa), te subsidiëren. Inmiddels werken Luning en Reinders samen met lokale mijnbouwers en boeren en waterschappen in Burkina Faso en Nederland en ingenieursbureau Witteveen en Bos

Sterke groei

De afgelopen tien jaar is het aantal mijnen in Burkina Faso sterk gegroeid, iets wat problemen met zich meebrengt. Luning: “Om te functioneren heeft een mijn veel water nodig. Om die reden worden er vaak dammen gebouwd om het water kunnen reguleren, met grote gevolgen voor de watertoevoer naar de lokale bevolking. Zeker in een land als Burkina Faso, waar water al een schaars goed is.”

Sabine Luning

Dertig jaar geleden kwam Luning voor het eerst in Burkina Faso en ze heeft al veel onderzoek in het land gedaan. “Destijds was er nog helemaal geen industriële mijnbouw, dus ik heb de veranderingen zien gebeuren en gezien welke enorme impact mijnbouw heeft gehad op het land.”

Positie versterken

Met haar onderzoek hoopt Luning de positie van de lokale bevolking te kunnen versterken tegenover de vaak buitenlandse bedrijven die de mijnen runnen. Later hoopt zij het onderzoek uit te kunnen bereiden naar landen als Ghana en Mali.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.