Universiteit Leiden

nl en

Wat gaat er goed in het onderwijs?

Op 4 oktober 2016 organiseerde het ICLON van de Universiteit Leiden De nacht van de leraar, een avond waarop het beroep van leraar centraal stond en positief belicht werd.

Ruim tweehonderd leraren, politici, onderwijsbestuurders en andere belangstellenden waren aanwezig in het Stedelijk Gymnasium Leiden om hun inzichten te delen. Er gaat veel goed in het onderwijs, maar het kan nog beter. Hoe kunnen we ‘best practices’ het best met elkaar delen en wat is een goede leraar? En hoe verbinden we de praktijk van nu en de visie op het onderwijs van straks? In een avondvullend programma kwamen verschillende sprekers aan bod en waren er diverse workshops om in kleiner groepsverband verder te praten. 

Anders Sörman-Nilsson

Voorbereiden op de toekomst

De oproep van de Zweeds-Australische futurist Anders Sörman-Nilsson was: zorg ervoor dat het onderwijs in 2030 niet achterloopt. Kinderen moeten niet worden voorbereid op een wereld die niet langer bestaat.

Ali B.

De rapper Ali B. vertelde over zijn eigen schoolervaringen: 'Als al mijn examens mondelingen waren geweest dan had ik met gemak het vwo gehaald.' Verder vertelde hij dat hij veel heeft gelezen en dit graag doet, maar dat dit pas ná zijn schooltijd is begonnen. 'Het moet niet te moeilijk worden gemaakt in het onderwijs, overtuig leerlingen vooral van het nut om iets te leren.'

'Geef leerlingen eerst wortels zodat ze daarmee vleugels kunnen krijgen' vond leerling van het Stedelijk Gymnasium Leiden, Guus Belder. Schaf niet zomaar alles af, hij is van mening dat basiskennis wel nodig is. 

Wilfried Admiraal en Sander Dekker

Overhandiging spel 'Wie is de leraar' aan Sander Dekker 

Staatssecretaris Sander Dekker kreeg het spel Wie is de leraar overhandigd door Wilfried Admiraal, hoogleraar-directeur van het ICLON. Door het spel te spelen ontdek je met welke situaties leraren te maken hebben om zo een duidelijker beeld te krijgen van het beroep.

Positieve blik

Annemarie Thomassen, opleidingsdirecteur van het ICLON, kijkt terug op een geslaagde avond. 'Het was een avond met een positieve blik op het Nederlandse onderwijs. Wat is er mooier dan de nieuwsgierigheid van leerlingen te prikkelen en hen kritisch te leren denken? Dat maakt het beroep van leraar zo waardevol.'

(LM/Foto's: Fred Ernst)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.