Universiteit Leiden

nl en

Talentvolle Leidse studenten op het podium

De Universiteit Leiden kent bijna zestig getalenteerde studenten die naast hun studie ook nog een programma aan het Koninklijk Conservatorium volgen. In een aantal openbare concerten laten zij horen wat ze in huis hebben.

De combinatie van een universitaire studie in Leiden en een kunstopleiding in Den Haag is een initiatief van de Academy of Creative and Performing Arts. Dat is een samenwerkingsverband tussen de Hogeschool der Kunsten Den Haag en de Universiteit Leiden. De Leidse muziekstudenten krijgen les van nationale en internationale topdocenten en kunnen zo hun muzikale talenten tot bloei brengen.

Vanaf deze maand geven de studenten iedere laatste donderdag van de maand een concert in de Leidse Lokhorstkerk. De concerten beginnen om 17:00 uur en zijn gratis toegankelijk, al wordt een vrijwillige bijdrage gewaardeerd.

Anna Vlot

‘Ik beoefen klassieke zang naast mijn masterstudie Biofarmaceutische Wetenschappen. Dat is behoorlijk zwaar, zeker nu ik stage loop. Ik heb wekelijks 50 minuten zangles en 25 minuten koorrepetitie, en daarnaast moet ik thuis nog veel oefenen. Het komt dus wel voor dat ik langer op mijn stageplaats moet blijven, ter compensatie van de tijd die ik in muzieklessen steek. Ik twijfel er nog over of ik later voor de muziek of de wetenschap kies. Ik dacht altijd dat ik wetenschapper wilde worden, maar op de momenten dat de studie zwaar is, lonkt de muziek.’

‘In de concertenreeks zing ik stukken van Edvard Grieg, Gabriel Fauré en Benjamin Britten. Een favoriet heb ik niet, want de stukken komen uit compleet verschillende genres. Die afwisseling maakt het leuk. Het zijn mooie stukken waar je veel gevoel in kunt leggen, zonder dat je emotie hoeft te forceren.’

Friederieke Pank

‘Ik studeer International Studies, en volg daarnaast pianolessen aan het Koninklijk Conservatorium bij de fantastische docente Ksenia Kouzmenko. Per week krijg ik 50 minuten pianoles, en 90 minuten theorieles. Mijn dagen zijn zo gestructureerd dat ik ‘s ochtends naar het conservatorium ga en daar piano speel, en vanaf 11 uur op de universiteit zit te studeren. ‘s Avonds heb ik vaak repetities met vrienden, bijvoorbeeld als we aan een kamermuziekproject werken.’

‘Ik ga in deze concertenreeks solo én samen met mijn goede vriendin Anna Vlot optreden. Mijn solostuk is een mooi prelude van Dmitri Shostakovich. Deze prelude is voor mij een heel bijzonder stuk: ik kom oorspronkelijk uit Leipzig, waar ieder jaar het Bachfestival plaatsvindt. Shostakovich heeft dit festival in 1950 bezocht. Toen werd hij zo geïnspireerd door een uitvoering van Bachs preludes, dat hij besloot ook zo'n cyclus te componeren. De prelude is één van deze stukken, en tijdens het spelen voel ik me op een bijzondere manier verbonden met mijn geboortestad.’

Meer informatie

De concerten vinden om 17:00 uur plaats in de Lokhorstkerk, Pieterskerkstraat 1 in Leiden. Op de volgende dagen wordt een gratis concert gehouden:

Donderdag 27 oktober 2016
Donderdag 24 november 2016
Vrijdag 25 november 2016
Donderdag 26 januari 2017
Donderdag 23 februari 2017
Donderdag 30 maart 2017
Donderdag 20 april 2017
Donderdag 18 mei 2017
Donderdag 29 juni 2017

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.