Universiteit Leiden

nl en

Non-stop veldwerk in de hindoegemeenschap

‘Onderzoek uitvoeren in de stad waarin je woont betekent dat etnografisch veldwerk spontaan kan gebeuren – ook tijdens borrels.’ De stelling van promovendus Priya Swamy spreekt tot de verbeelding. Ze woont bijna letterlijk in haar onderzoeksgebied, Amsterdam-Zuidoost.

Wat is het verhaal achter deze stelling? 

Priya Swamy

‘Mijn onderzoek gaat over de identiteit van de hindoegemeenschap in Amsterdam-Zuidoost. En over de vraag waarom die er al ruim dertig jaar niet in slaagt om een eigen tempel te realiseren in deze buurt. Ik woon zelf in Amsterdam-Oost, maar een kort busritrje van Zuidoost. Mijn achtergrond is ook hindoeaans: ik kom uit een hindoegemeenschap in diaspora. Mijn ouders emigreerden van India naar Canada. Mijn onderzoek is grotendeels gebaseerd op interviews en werkelijk overal kom ik mijn respondenten tegen. Ze wonen naast me en ik zie hen in de supermarkt, op borrels en in het café. Ik trek dan niet een harde scheidslijn: nu is het privé en dan is het werk. Want ik zie het als een voordeel dat ik nu een completer beeld heb van mijn respondenten en van dichtbij constateer hoe ze hun dagelijkse leven leiden.’ 

Wat is de uitkomst van je onderzoek?

‘In tegenstelling tot andere religies, zoals moslims met kenmerkende moskeeën, hebben de hindoes in Amsterdam- Zuidoost geen zichtbaar gebedshuis dat speciaal voor dat doel gemaakt is. Ze maken nu gebruik van een verbouwde parkeergarage en een aangepaste bar. De hindoes willen wel graag een eigen tempel, maar het is moeilijk om daar financiering voor te vinden. Sommigen zijn teleurgesteld dat de gemeente Amsterdam hen niet beter helpt. De gemeenschap is heel divers, de mensen komen uit allerlei verschillende landen zoals Afghanistan, Suriname en India. Al jaren discussiëren ze over het soort tempel dat er zou moeten komen en hoe die eruit zou dienen te zien. Maar het is lastig om daar met de grote verschillen in herkomst goed uit te komen. Het ontbreken van een tempel heeft gevolgen voor hun identiteit. Ze voelen zich genegeerd door de gemeente en ze missen een duidelijke plek in de gemeenschap.’  

Priya Swamy is religiewetenschapper. Ze promoveert op 27 oktober op het proefschrift 'Let us Live as Hindus': Narrating Hindu Identity through Temple Building Processes in Amsterdam-Zuidoost (1988-2015)

(LvP)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.