Universiteit Leiden

nl en

Werken aan een groenere universiteit

Meehelpen de universiteit duurzamer te maken. Dat is de opdracht van zeven studenten en drie medewerkers van het Leiden University Green Office. Op 27 september opent het officieel zijn deuren. Drie leden vertellen waarom en hoe zij hun medestudenten en universiteitsmedewerkers willen vergroenen.

Dieneke de Weerd

Liberal Arts & Sciences: Global Challenges (Leiden University College The Hague), op de foto tweede van links

‘Ik heb op het United World College Maastricht gezeten. Dat is een middelbare school met als missie om onderwijs als kracht te gebruiken voor een vreedzame en duurzamere wereld.Toen ik zo met het thema bezig was ben ik gaan denken: wat kan ik nou zelf bijdragen? Ik ben erg gefascineerd door water. Er zijn veel waterconflicten, ik was bijvoorbeeld heel verrast toen ik hoorde dat het Palestinaconflict met water te maken heeft. Er ligt een waterreservoir onder Palestijns gebied, dat Israël gebruikt. Water is iets wat iedereen echt nodig heeft en er gebeuren gekke dingen mee.’

‘Mijn studie is ideaal om daar later mee aan de slag te gaan. Wat ik leuk vind aan het Green Office is dat ik al die dingen die ik leer nu al kan toepassen in de praktijk. Als buitenstaander kan duurzaamheidsbeleid heel ondoorgrondelijk zijn: ik woon bijvoorbeeld op de campus in Den Haag en daar is na 5 jaar nog steeds geen recycling. Ik hoop dat wij kunnen helpen om dat soort problemen operationeel aan te pakken.’

Eveline Kantor

masters Sociale en organisatiepsychologie & Industrial Ecology, op de foto tweede van rechts

‘De universiteit is de beste plek om een verandering teweeg te brengen. Het is een plek waar je mensen normen en waarden meegeeft voor de rest van hun leven. Ik zie dat veel studenten niet het gevoel hebben dat ze iets te maken hebben met duurzaamheid - zelf ben ik er ook redelijk laat mee in aanraking gekomen.’

‘Tot ik erachter kwam dat ik als psycholoog kennis en skills heb die ik heel goed kan gebruiken. Begrijp het niet verkeerd: wij hebben geen trukendoos om het gedrag van mensen bij te sturen. Maar je leert wel begrijpen hoe een cultuur binnen een organisatie werkt en kan veranderen. Ik wil graag mensen betrokken laten worden bij duurzaamheid. We hebben tijdens de introductieweken studenten bijvoorbeeld laten poseren voor een foto met een bordje met een goed voornemen, dat ze zelf mochten uitzoeken. Dan zie je dat ze heel goed nadenken: op die fiets gaan doe ik al, maar aan afvalscheiding kan ik nog wat verbeteren. Als ze dan met dat voornemen op de foto gaan, betekent het ook echt iets voor ze. Het is iets kleins, maar zo proberen we de boodschap over te brengen.’

Benthe Koster

bachelor Politicologie afgerond, binnenkort master Sustainable Development in Utrecht, links op de foto

‘Op de middelbare school hoorde ik in de socialegeografielessen tijdens aardrijkskunde over duurzaamheid. Ik vond het heel intens wat voor problemen dat op sociaal vlak oplevert voor mensen. Tijdens mijn bachelor heb ik een minor sustainable development gedaan en toen dacht ik: hier wil ik in mijn toekomst echt meer mee doen.’

‘De universiteit is de laatste tijd heel veel bezig met duurzaamheid, maar er is nog zoveel te veranderen. De Faculteit Sociale Wetenschappen doet bijvoorbeeld aan afvalscheiding en dat gaat redelijk, maar dat moet natuurlijk op alle faculteiten worden ingevoerd. Verder is al het meubilair wat in dit kantoor staat over van faculteiten, dat hoeft nu niet naar het afval. Wij willen dat faculteiten hier standaard hun overgebleven spullen hierheen gaan brengen, dan kunnen bijvoorbeeld studenten ze weer gebruiken.’

‘Het milieubewustzijn bij veel studenten is laag. Je kan bijvoorbeeld korter douchen, minder stoken. Ik had toen ik begon met studeren ook geen idee! Wij zijn zelf studenten, dus we zijn al druk aan het bedenken hoe we met bijvoorbeeld social media andere studenten kunnen bereiken. Maar we willen mensen ook echt spreken. Daarom willen we een maandelijks moment vinden waarbij studenten met hun ideeën en suggesties naar ons toe kunnen komen. Iedereen hoort nog van ons!’

Bereikbaarheid

Op 27 september 2016 opent het Leiden University Green Office (LUGO) zijn deuren. Op het Green Office kunnen studenten en medewerkers van de universiteit terecht met hun ideeën om de universiteit groener te maken. Zeven enthousiaste studenten helpen om de ideeën verder uit te werken en vorm te geven in concrete projecten. 

Het Leiden University Green Office is gevestigd aan de Reuvensplaats 2 en te bereiken op info@leidenuniversitygreenoffice.nl. Informatie over de activiteiten is te vinden op Facebook en vanaf de officiële opening op 27 september heeft het LUGO ook een website.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.