Universiteit Leiden

nl en

Neuropsycholoog Mariska Kret door naar top 5 Wetenschapstalent

Neuropsycholoog Mariska Kret is door naar de volgende ronde in de verkiezing van Wetenschapstalent 2016 van tijdschrift New Scientist.

Publieksstemmen en juryoordeel

In tweeënhalve week stemden bijna 9000 mensen op de grootste jonge wetenschappelijke talenten van Nederland en Vlaanderen. Ook een jury bracht een oordeel uit. Opgeteld leidde dit tot een top 5 aan finalisten. Ook Leids historicus Karwan Fatah-Black behoorde tot de 25 genomineerden; hij haalde de top 5 niet.

Non-verbaal geuite emoties

Mariska Kret (1982) onderzoekt hoe mensen via non-verbale kanalen hun emoties uiten en hoe deze worden opgepikt. Ook bekijkt ze de invloed die interacties hebben op het ontstaan van vertrouwen, samenwerking en competitie. Ze analyseert hiervoor veranderingen in het lichaam en het brein tijdens verschillende emoties, in het lab en levensecht. Om meer te ontdekken over de evolutie van emoties betrekt ze in haar onderzoek ook aan de mens verwante dieren als chimpansees en bonobo’s. Recent onderzocht ze in dierenpark Apenheul emoties bij bonobo’s, die ze daarvoor kennis liet maken met touchscreens. Het bleek spraakmakend onderzoek dat wereldwijd de pers haalde.

Prijsuitreiking 22 september

Op 22 september is Kret met de andere vier talenten die nog in de race zijn, aanwezig op het evenement New Scientist Live: Brein in Amsterdam. Alle talenten geven die avond een presentatie over hun onderzoek. Aan het eind van het evenement wordt de winnaar gekozen en volgt de prijsuitreiking. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.