Universiteit Leiden

nl en

Internationale topstudenten ontvangen LExS-beurs

In het Academiegebouw werden op 5 september de internationale studenten welkom geheten die een LExS-beurs van de Universiteit Leiden kregen. De 50 studenten ontvingen een certificaat dat hun beurs symboliseert.

Master volgen in Leiden

Het Leiden University Excellence Scholarships Programme (LExS) is gericht op excellente studenten die in Leiden een master willen volgen. Een beurs bestaat uit een gedeeltelijke tegemoetkoming in het collegegeld, met in een enkel geval daarbij nog een vergoeding voor de verblijfskosten. De uitreiking van de certificaten gebeurde door Kutsal Yesilkagit, decaan van de Faculteit Governance and Global Affairs en hoogleraar International Governance; de nieuwe vicerector die dit normaliter had gedaan, treedt pas per 1 november aan.

Faculteiten bepalen

Dit jaar meldden zich 750 studenten aan voor een beurs; de faculteiten bepalen uiteindelijk welke studenten er daadwerkelijk een krijgen. De studenten komen uit alle delen van de wereld. Aan de introductieweek voor internationale studenten namen studenten met 75 nationaliteiten deel. In totaal telt de universiteit ruim 100 nationaliteiten.

Na de ceremonie ´s middags in het Academiegebouw, woonde de groep in de Pieterskerk de opening van het Leidse academische jaar 2016-2017 bij. Vijf studenten stellen zich voor.
 

Ezgi Erol, Turkije, Clinical Psychology

Waarom Leiden?
‘Ik heb onderzocht waar ik het beste naar toe kon gaan. De Universiteit Leiden is de beste universiteit ter wereld waar je psychologie kunt studeren. Ik was eerder in Nederland, op bezoek, en het voelde hier veilig en prettig om te leven. Vrienden van mij hebben hier ook gestudeerd en waren erg positief.’

Heb je in Nederland al iets gegeten dat je niet kende en dat je erg lekker of juist heel vies vond?
‘Kaas. Die is heel anders dan in Turkije. Geel en nogal vet. Maar wel lekker. Toch mis ik de Turkse kaas.’

 

Juan Manuel Estrada Sanchez, Mexico, Air and Space Law

Waarom Leiden?
‘De master in Leiden staat erg goed aangeschreven.  McGill University in Canada heeft er ook een maar ik wilde naar Europa om een heel nieuwe ervaring op te doen. Bovendien is hoogleraar Pablo Mendes De Leon van de Leidse universiteit een bekende deskundige in de luchtvaartindustrie  en hij doceert hier. Nog een pluspunt is dat hier zowel het privaat- als het publiekrecht aan de orde komen. De nieuwe ervaring doe ik al op in de gebouwen zoals dat van rechten en dit (het Academiegebouw-red.). Prachtig! In Mexico zijn de gebouwen van de universiteit modern.'

Heb je in Nederland al iets gegeten dat je niet kende en dat je erg lekker of juist heel vies vond?
‘Nog niet. Maar ik ben liefhebber van allerlei soorten bier dus dat komt nog wel.’

 

Yao Yue, China, Industrial Ecology

Waarom Leiden?
‘Een vriend van mij studeert hier ook Industrial Ecology en heeft me er veel over verteld. Milieu was de major in mijn universitaire studie in China. Het is een belangrijk onderwerp. Wat me hier opvalt is dat het zo schoon is. En ik heb hier het erg getroffen met mijn studie-adviseur. Een buitengewoon vriendelijk persoon.’

Heb je in Nederland al iets gegeten dat je niet kende en dat je erg lekker of juist heel vies vond?
‘Nog niet maar ik ga wel brood proberen. In China eten we noedels  en rijst, geen brood. Daar ben ik dus erg benieuwd naar.’

Said Reza Huseini, Afghanistan, Global History

Waarom Leiden?
'Omdat hier alles is wat ik nodig heb voor mij studie. In dat opzicht  is Leiden perfect. Ik heb toegang tot bibliotheken en archieven. En de musea in Nederland en andere Europese steden zijn vlakbij. Bovendien heeft het Instituut voor Geschiedenis van de Leidse Universiteit bekende wetenschappers die altijd in zijn voor nieuwe ideeën. Als het gaat om onderzoek naar de vroeg moderne geschiedenis, in het bijzonder de Indo-Perzische studies, is Leiden een van de leidende universiteiten wereldwijd. Dat is waarom ik hier ben.'
'Ik ben opgegroeid in Balkh, (ooit centrum van boeddhisme, islam en Zoroastrianisme in Afghanistan-red.), reisde door Centraal Azië en het Midden-Oosten en heb gestudeerd in India voor ik naar Leiden kwam. Met andere woorden, ik verhuisde van de ene multiculturele zone naar de andere. De culturele diversiteit van de regio’s waar ik woonde, hebben me ervan bewust gemaakt dat iemand een ‘universele burger’ kan zijn. De behoefte om andere plaatsen te leren kennen met hun volken, talen, culturen en vooral hun mentaliteit, is wat me naar Leiden trok. Want in zekere zin speelt Leiden in de bestudering van al die verschillen, nog steeds een voortrekkersrol. Hier kan ik zien dat de geschiedenis een proces is waaraan de hele mensheid in onderlinge verbondenheid heeft bijgedragen. Daarom zouden we onszelf moeten zien als leden van een universele familie die onderlinge verschillen accepteert en respecteert en daardoor in harmonie kan leven. Dat is wat ‘universele vrede’ of Sulh-iKul is en wat de geschiedenis ons leert.'

Heb je in Nederland al iets gegeten dat je niet kende en dat je erg lekker of juist heel vies vond?
‘Kroketjes, daar ben ik gek op. Alleen weet ik niet hoe ik ze moet eten. Daarom plet ik ze tussen twee sneetjes brood.’

 

Iulia-Georgiana Croitoru, Roemenië, International European Business Law

Waarom Leiden?
‘Ik heb mijn bachelor in Groningen gedaan en ben toen gaan kijken waar ik een master wilde volgen. Zo kwam in Leiden terecht. Je zit hier dichterbij de internationale centra zoals Den Haag en Brussel. Dat vond ik belangrijk. Ik had Leiden al eens bezocht en vond de stad prachtig, open en lekker stil. Je ziet hier ook typisch Nederlandse elementen zoals windmolens. Onze colleges zijn al begonnen. Vanmorgen was  hoogleraar Europees recht Christa Tobler onze docent. De groep telde zo’n 45 studenten zodat er echt interactie kon plaatsvinden. Ik ben nu twee weken hier en ben enthousiast.’

Heb je in Nederland al iets gegeten dat je niet kende en dat je erg lekker of juist heel vies vond?
‘Haring! Daar wil ik niet meer bij in de buurt komen! Maar stamppot vind ik echt super lekker.’

(DJ en CH - portretten Marc de Haan)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.