Universiteit Leiden

nl en

Maartje Janse fellow bij NIAS

Maartje Janse is komend academisch jaar fellow bij het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS).

Janse zal bij het NIAS een boek schrijven op basis van haar Veni-project Organizing the Masses (2010-2014), een transnationale studie over de 'uitvinding' van de pressiegroep door Ierse, Britse en Amerikaanse hervormers tussen 1820 en 1850, en over de receptie ervan in continentaal Europa.

Daarnaast ontwikkelt ze een nieuw onderzoeksvoorstel over de invloed van protesten tegen slavenhandel en slavernij op de politieke participatie van gewone burgers. In verschillende landen introduceerde de antislavernijbeweging nieuwe protestvormen, zoals consumentenboycots, massapetities, vrouwenpetities en vrouwenverenigingen. Deze vernieuwingen gingen in tegen de dominante voorstellingen van politiek, maar werden door antislavernijactivisten verdedigd door nieuwe voorstellingen van politiek te formuleren, waar ook mensen die uitgesloten waren van het kiesrecht een rol in speelden. Om de ontwikkelingen van nieuwe protestvormen en nieuwe voorstellingen van politiek, en de dynamiek ertussen, in kaart te brengen, zal Janse op het NIAS een Pilotproject, getiteld Visualizing Networks of Antislavery Ideas and Practices, 1820-1865, uitvoeren. 

NIAS

Het NIAS, een KNAW-instituut, biedt individuele onderzoekers en onderzoeksgroepen de kans om eerder gedaan onderzoek af te ronden en nieuwe onderzoeksplannen te maken. Het instituut verhuisde deze zomer van Wassenaar naar Amsterdam.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.