Universiteit Leiden

nl en

EL CID: eerstejaars én mentoren hebben er zin in!

De EL CID is begonnen! Tijdens de introductieweek maken nieuwe studenten kennis met de universiteit, de stad Leiden en het studentenleven. Mentorouders en eerstejaars stellen zich voor.

‘Wat een verschil met de tijd waarin ik studeerde,’ zei rector magnificus Carel Stolker tijdens zijn openingswoord in de Hooglandse kerk. ‘Wat studenten en medewerkers allemaal organiseren voor al die eerstejaars! Ik wens jullie een onvergetelijke tijd met mooie ervaringen die van pas komen in je verdere leven.’

Jacomijn en Anjani

‘Waar we het meest zin in hebben? Een leuk feestje natuurlijk!’ Jacomijn en Anjani kennen elkaar amper een uurtje, maar kunnen het al prima met elkaar vinden. Jacomijn gaat Geneeskunde studeren, en Anjani Wijsbegeerte. Anjani koos voor Leiden omdat het een compactere stad is dan de grotere steden in de Randstad, en omdat het studieprogramma bij wijsbegeerte  haar aansprak. Voor Jacomijn spelen ook praktische argumenten een rol. ‘Ik blijf voorlopig nog bij mijn ouders wonen. Leiden is goed te bereizen.’

Koen en Sonja

Huladansers Koen en Sonja zijn er helemaal klaar voor. De studenten PABO en Biologie zijn de komende dagen mentorouders van een groepje eerstejaars Biologie- en IBO-studenten. ‘Op de allereerste dag zijn ze vaak nog wat schuchter en verlegen. Maar dat zal snel veranderen. Wij laten ze kennismaken met de verenigingen en studentenhuizen. Daarna hebben ze vast en zeker zin in een feestje.’

Iris

Een korte broek, een zonnebril en de oplader van haar telefoon. Veel meer nam kersverse Rechtenstudent Iris niet mee naar Leiden. ‘Nee, ik heb inderdaad niet al teveel voorbereid’, lacht ze. ‘Gezellig wordt het toch wel. Ik hoop vooral veel medestudenten te leren kennen.’ Ze geeft Stuko de Clown – de mascotte van mentorgroepje 121 – een dikke kus. Dit tot opluchting van de mentoren: ‘Nou, er heeft in ieder geval één iemand gezoend. Dan hoeven we ons daar geen zorgen meer om te maken.’

Elmar en Matthijs

Zo vader, zo zoon. Elmar gaat komend jaar Notarieel Recht studeren. Mentorpapa Matthijs weet wat hem te wachten staat, want hij studeert zelf Rechten. De zelfverklaard ‘beste vader’ van de EL CID gaat Elmar eerst maar eens introduceren in het Leidse studentenleven. En Elmar? Die blijft voorlopig bij zijn ouders in Delfgauw wonen. De stad Delft verschilt volgens hem ook niet zoveel van Leiden. Matthijs denkt daar heel anders over: ‘Leiden heeft meer meisjes. En anders word je wel verliefd op de stad.’

Rens

‘Ik laat deze week alles over me heenkomen’, zegt Rens. Hij gaat het komende jaar de International Bachelor in Psychology doen, een Engelstalige opleiding met ook veel buitenlandse studenten. ‘Ik kijk het eerste jaar even aan. Voorlopig blijf ik in Dordrecht wonen, en ga ik nog niet bij een studentenvereniging ofzo. Maar plezier maken, dat zal wel lukken.’

Janna en Lisa

‘Dit is mijn EL CID-lustrum’, zegt Janna in haar bloedhete blauwe Iejoor-pak. ‘Het eerste jaar deed ik mee als deelnemer, en alle daaropvolgende jaren als organisator.’ Samen met Teigetje Lisa is ze ook dit jaar weer mentormoeder. Lisa: ‘Het hoogtepunt is het Leids Eerstejaars Festival. De hele week proberen we van de eerstejaars een leuke groep te smeden. Tijdens het LEF zie je of dat is gelukt.’ 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.