Universiteit Leiden

nl en

'De kunst is om veel te zeggen met weinig woorden'

Veel geesteswetenschappers houden er een eigen blog op na. Deze zomer besteden we daar aandacht aan. Vandaag aan het woord: Annemarie van Sandwijk, hoofdredacteur van het Leiden Islam Blog.

Wat is het doel van het blog?

Het doel is tweeledig: aan de ene kant willen we inspelen op de actualiteit vanuit onze eigen expertise, en aan de andere kant willen we onderzoek over islam en samenleving dat de krant niet haalt over het voetlicht brengen. Het blog is eind 2012 ontstaan vanuit de behoefte aan een eigen kanaal om interessante onderzoeksresultaten en onderbouwde visies met een breder publiek te delen.

Is het puur informatief of speelt opinie ook een rol?

Allebei. Het Leiden Islam Blog is zowel opiniepagina als wetenschapsbijlage. Een blogpost kan bij ons de vorm van een achtergrondartikel, analyse of opiniestuk aannemen. De belangrijkste voorwaarde is dat een blog toegankelijk en ‘rond’ geschreven is, vrij van jargon en dichtgetimmerde referenties, met een duidelijke kop en staart. We willen wetenschappers op een vrijblijvende manier de ruimte geven om van zich te laten horen.

Wat is de belangrijkste les die je geleerd hebt van het bloggen?

Dat je auteurs van tevoren duidelijk moet maken voor wie ze schrijven: niet uitsluitend voor vakgenoten, maar voor een breder publiek. De vertaalslag van het schrijven van een wetenschappelijk artikel naar het schrijven van een relatief kort stuk voor een breder publiek wordt soms onderschat. Daar alert op zijn en waar nodig bijsturen vind ik heel leuk.  Het is de kunst om veelzeggend te zijn met weinig woorden, op een manier die zowel vakgenoten als een breder publiek aanspreekt.

Op welke prestatie van het blog ben je het meest trots?

Ik heb een statistiekje voor je: we hebben in totaal meer dan 3 miljoen views, met als meest gelezen blog een bijdrage van Erik-Jan Zürcher. Tot dusver – we bestaan nog geen vier jaar – hebben we 112 posts van in totaal 68 verschillende auteurs.

Als je een blog-award zou mogen uitreiken, wie krijgt hem dan en waarom?

Pat Thomson met haar blog over academisch schrijven. In één van haar posts zet ze zeven overtuigende argumenten op een rij waarom bloggen een zinvolle bezigheid is voor academici. Een mooi pleidooi voor de waarde van bloggen.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.