Universiteit Leiden

nl en
Liduina Hammer (UNIIQ) en Neelie Kroes (StartupDelta) leggen de eerste steen van UNIIQ, het nieuwe proof-of-concept fonds in Zuid-Holland

Zuid-Hollands investeringsfonds van start met 22 miljoen euro

Op 20 juni heeft startupambassadeur Neelie Kroes het nieuwe investeringsfonds UNIIQ gelanceerd. Erasmus MC, TU Delft, Universiteit Leiden en de regionale ontwikkelingsmaatschappij InnovationQuarter werken samen in dit initiatief.

Van innovatie naar bedrijf

UNIIQ heeft 22 miljoen euro beschikbaar om Zuid-Hollandse ondernemers te helpen van hun innovatie een bedrijf te maken. Innovatieve startups of academische spin-offbedrijven kunnen met startkapitaal uit het fonds hun eerste, risicovolle fase overbruggen.

Drie topuniversiteiten

Het nieuwe fonds combineert de expertise en netwerken van drie topuniversiteiten en een regionale ontwikkelingsmaatschappij. De universiteiten brengen de noodzakelijke technologische kennis in, InnovationQuarter marktkennis en een uitgebreid netwerk van private investeerders.

Nederland startupland

De lancering van UNIIQ past in de aanpak van startupambassadeur Neelie Kroes om Nederland tot een van de beste plekken in Europa voor startups te maken. ‘In Nederland zijn ongekend veel slimme startups die risico’s nemen en denken in nieuwe business of maatschappelijke modellen. Zij maken het verschil in de manier waarop we betalen, reizen, gezond blijven, ouder worden, werken en leren. Kapitaal is nodig om die startups hun product, dienst of businessmodel te laten ontwikkelen. Fantastisch dat UNIIQ investeert in deze belangrijke groeifase van startups.’

Risicokapitaal

Paul Althuis is directeur Valorisation Centre bij TU Delft, en vertelt mede namens Erasmus MC en Universiteit Leiden: ‘Wij zien dat het voor academische startups heel moeilijk is om risicokapitaal te krijgen voor het uitwerken van hun innovatie. De stap naar venture capital is gewoon te groot. UNIIQ dicht dit gat.’

UNIIQ is gelanceerd tijdens het InnovationQuarter Jaarevent 2016, dat plaatsvond in de TheaterHangaar in Katwijk. Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie.

Foto boven: Liduina Hammer (UNIIQ) en Neelie Kroes (StartupDelta) leggen de eerste steen van UNIIQ

Bekijk de korte introductie van UNIIQ:

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.