Universiteit Leiden

nl en

Zomerexpositie Oude UB: kunst van collega’s

Zilveren sieraden, sculpturen van kurk en intrigerende foto’s uit de praktijk van psychiaters. Medewerkers van de Universiteit Leiden verrassen met hun eigen kunst in de Oude UB. De zomerexpositie duurt tot 12 augustus.

Opening tijdens High Tea Bestuursbureau

De bijzondere expositie is te zien in de statige hal van de Oude UB aan het Rapenburg in Leiden. Twintig medewerkers van het Bestuursbureau en Studenten-en Onderwijszaken etaleren hun zeer uiteenlopende kunst. Die varieert van olieverfschilderijen en gedichten op bouwplaten tot opvallende foto’s en kleurrijk borduurwerk. Ook de medewerkers zelf lopen zeer uiteen: van projectleider informatiemanagement en medewerker Studium Generale tot receptionist en financieel auditeur. Maar één ding hebben ze met elkaar gemeen: ze zijn allemaal trots dat ze eigen werk in hun monumentale Oude UB mogen tonen. Tijdens de High Tea op 30 juni wordt de expositie geopend. 

De lach van Mandela

Mayke Wessendorp is medewerker van de Servicedesk op het Bestuursbureau en kwaliteitscontroleur in het Pieter de La Courtgebouw. Daarnaast heeft ze nog een heel andere carrière als succesvol beeldend kunstenaar. Ze gebruikt uiteenlopende materialen als kurk, brons, steen en wol. Eyecatcher op de expositie is een bronzen beeld, Guardiano (beschermer) genaamd. De buste heeft een opvallende, serene lach: ‘Ik liet me inspirerend door de lach van Mandela’, aldus Wessendorp. Daarnaast etaleert ze onder andere een vrouwelijke romp van kurk met binnenin roodkleurig wol. Het beeld, getiteld ‘Transitie’, symboliseert de vrouwelijke overgang. Wessendorp is afgestudeerd aan de Vrije Academie Beeldende Kunsten in Driebergen. onlinekunstenaars.nl

Psychoananalyse in foto’s

Martijn Berk is projectmanager informatiemanagement bij Bedrijfsvoering én een verdienstelijk kunstfotograaf. Zijn eerdere werk is onder andere tentoongesteld in het Haagse fotomuseum FOAM. Dit najaar verschijnt zijn fotoboek over Freudiaanse psychoanalyse. ‘Ik heb er geen persoonlijke ervaring mee, maar ik vind het fascinerend dat sommige patiënten jarenlang een paar keer per week een sessie hebben in een behandelkamer van een psychiater, waar ze tijdens het gesprek geen oogcontact hebben. Sommigen van die kamers zijn afgrijselijk lelijk met afgesleten fauteuils en donkergroene muren. Anderen zien er prettig uit en daar zou je best even willen zitten.’ Berk fotografeerde de intrigerende interieurs van psychiaters in Nederland, New York en Berlijn. Op de tentoonstelling exposeert hij enkele foto’s van de behandelkamers en modellen die het proces van psychoanalyse verbeelden. martijnberk.com 

Herfstblad van zilver

Wilma Deul van der Graaff is medewerker Audit en Interne Controle bij Bedrijfsvoering. Daarnaast maaakt ze sieraden van goud en zilver. In haar vitrinekast flonkeren zilveren kettingen, oorbellen en broches. ‘Het is een uit de hand gelopen hobby’, zegt ze zelf. Ze volgde de vakopleiding goudsmeden en raakte enthousiast. In de sieraden verwerkt ze dikwijls stenen die ze vindt of koopt en die ze zelf slijpt. ‘Ik laat me inspireren door alles wat ik mooi vind. Dat kunnen herfstbladeren zijn of alledaagse voorwerpen met een mooie vorm.’ Haar sieraden zijn ook te koop op de website ornamentum-lugdunum.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.