Universiteit Leiden

nl en

Stadscarillon speelt liedjes Leidsch Studenten Cabaret

Het studentenleven is nu ook op een andere manier hoorbaar in Leiden. Vanaf 6 juni speelt het stadscarillon van het stadhuis ieder uur bekende melodieën van het Leidsch Studenten Cabaret uit de jaren ’50. Zoals ‘Laat je zoon studeren’.

Io Vivat

Naast deze Leidse studentenliedjes speelt het carillon ook het internationale studentenlied ‘Io Vivat’. Dit jaar zijn de bewerkingen elk uur te horen. Hierna speelt het carillon ze ook bij belangrijke evenementen van de universiteit, zoals de El Cid-week, de opening van het academisch jaar en de dies. 

Minerva

Het Leidsch Studenten Cabaret maakte eind jaren ’50 in de vorige eeuw furore met nummers als ‘Laat je zoon studeren’, ‘In Leiden sind die nächte lang’ en ‘Lege glazen’. De populaire groep gaf honderden voorstellingen in binnen- en buitenland. Bij de lancering van de carillondeuntjes op 6 juni onder de toren van het stadhuis waren ook de toenmalige leden Kaj van Oven en Floor Kist aanwezig. ‘Fantastisch dat dit gebeurt. Ik had toen nooit kunnen vermoeden dat onze liedje vele jaren later op het carillon te horen zouden zijn’, zei Kist. Hij studeerde destijds rechten en ontmoette Van Oven op Minerva waarvan ze beiden lid waren. Kist schreef de tekst van ‘Laat je zoon studeren’, een ironisch lied over ouders die goede sier kunnen maken met hun studerende kinderen. Pianist Van Oven maakte de compositie. 

De steen bij het Bestuursbureau.

 

Paul van Vliet

Kist en Van Oven vormden samen met de andere Leidse studenten Liselore Gerritsen en Paul van Vliet het Leidsch Studenten Cabaret. Van Vliet ging later alleen verder en is nog altijd een succesvolle cabaretier. In 2009 bood de gemeente Leiden oud-rector Douwe Breimer een gedenksteen aan met de tekst van ‘Laat je zoon studeren’. De steen ligt voor de rechter ingang van het Bestuursbureau op het Rapenburg.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.