Universiteit Leiden

nl en

Leiden door de ogen van Isa Oliveira, Braziliaans alumna astrofysica

Isa Oliveira (33) uit Brazilië studeerde astrofysica in Leiden en promoveerde bij de Sterrewacht. ‘Daar had ik toegang tot faciliteiten waar ik daarvoor alleen maar van kon dromen.'

 Waarom koos je voor Leiden?

'Ik ontmoette mijn huidige echtgenoot toen ik studeerde aan de Johns Hopkins University in de VS. Op dat moment was hij voor zijn Leidse promotieonderzoek in de VS. Hij werkte daar voor zijn proefschrift samen met andere onderzoekers. Hij introduceerde me in Leiden. Toen ik aan het rondkijken was bij de Sterrewacht, kwam ik erachter dat professor Ewine van Dishoeck, een van de leidende wetenschappers op mijn vakgebied, er werkte. Ik ging meteen kennismaken met haar. En ik ging in Leiden mijn master doen. De kans om in Ewines excellente groep te werken, was mijn belangrijkste motivatie voor die keuze. En ik heb er nog geen seconde spijt van gehad. Ik had een geweldige tijd in Leiden, zowel privé als professioneel.'

Wat heb je vooral geleerd in Leiden?

‘Ik leerde hard te werken. Dat kwam ook omdat ik zo enorm veel steun kreeg. Dat had ik daarvoor nooit in die mate ervaren en nadien heb ik het ook niet meer meegemaakt. Ik leerde ook om te genieten van de mooie dagen, die ik altijd als vanzelfsprekend had beschouwd, en een gefocused en minder stressvol leven te leiden. Elke dag kunnen fietsen was ook een geweldige pre, hoewel ik er niet helemaal zonder kleerscheuren vanaf gekomen ben: twee keer had ik een niet eens zo zwaar fietsongeluk maar brak wel twee keer mijn linkerarm!’

Wat is het grootste verschil met studeren in Brazilië

‘Het fietsen was het eerste in oog lopende verschil; in Brazilië deed ik er met het openbaar vervoer een half uur tot een uur over om van de universiteit naar huis te komen en vice versa. Het weer was ook een grote overgang, het was lastig wennen aan die grijze, koude dagen. Maar op het werk... al die geweldige faciliteiten, de stimulans om naar conferenties te gaan en daar het werk te presenteren dat het anker voor mijn loopbaan zou worden. Alles was state-of-the-art, ik had geen betere opleiding kunnen hebben.’

Wat is je favoriete plek in Leiden

'Dat was het La Place-restaurant bovenin het V&D-gebouw. Thee drinken met taart erbij en dan uitkijken over de stad Leiden die zich aan je voeten uitstrekte... Ik begrijp dat V&D inmiddels dicht is dus ik weet niet of het nu nog kan. Mijn meest favoriete bezigheid was door Leiden fietsen en genieten van de architectuur en de grachten. De charme van Leiden is voor mij dat er niet één coole plek is maar dat je er veel meer hebt, en daarnaast prachtige pleinen en monumentale straten.'

Hoe verliep je carrière na je Leidse tijd? En wat doe je nu?

'Nadat ik gepromoveerd was kreeg ik een Harlan J. Smith Postdoctoral Fellowship bij the University of Texas in Austin, waar ik mijn onderzoek naar de evolutie van protoplanetaire schijven en de vorming van planeten voortzette. Ik woonde en werkte twee jaar in Austin en keerde toen terug naar mijn vaderland Brazilië. Daar kon ik bij de Brazilian National Counsel of Technological and Scientific Development gaan werken als Level A Young Talent Postdoctoral Fellow. Dat doe ik nog steeds. En nog steeds onderzoek ik de vorming van planeten, in samenwerking met collega's in Leiden en anderen die ik in mijn Leidse tijd heb ontmoet.’

Heb je nog contact met andere Leidse alumni?

'In Brazilië is mijn echtgenoot de enige. De meeste van mijn vrienden van destijds hebben zich over de wereld verspreid. Ik doe wel mijn best de contacten te onderhouden. Gelukkig kreeg ik de kans om andere Leidse alumni te ontmoeten toen in maart een Leidse delegatie hierheen kwam. Dat was echt leuk!’

Leidse alumnibijeenkomsten in Brazilië

In maart 2016 bracht een Leidse delegatie een bezoek aan Brazilië. Tijdens dit bezoek vond een drietal alumnibijeenkomsten plaats. Bekijk voor een sfeerimpressie de foto's van deze alumnibijeenkomsten in São PauloBrasilia en Rio de Janeiro.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.