Universiteit Leiden

nl en

'Leiden heeft mijn hart gestolen'

Xueyan Xing (rechts op de foto) komt uit de provincie Anhui, China. Ze volgt de master Political Science na eerst het Leiden University College The Hague te hebben doorlopen. 'De bibliotheken zijn mijn tweede huis.'

Waarom Leiden?

'Om verschillende redenen. Leiden en Den Haag zijn allebei prachtige steden. Leiden is de oudste universiteit van het land en een van de meest prestigieuze universiteiten van Europa. De academische sfeer is hier geweldig. De docenten en hoogleraren zijn aardig en altijd bereid je te helpen. En dan zijn de bibliotheken ook nog fantastisch. Daar kun je me bijna elke dag vinden.'

Wat is anders in Nederland?

'In China wonen studenten met meerderen op een kamer. Je moet die delen met drie of meer mede-studenten. Je levert dus wel in op privacy. Hier heb je je eigen kamer, soms zelfs je eigen ruime en moderne studio. En aangezien steeds eten in een universitair restaurant toch best duur is, kan ik mijn kookvaardigheid oefenen!'

Openbaar vervoer

'Het is in Nederland aantrekkelijk om met het openbaar vervoer te reizen. Hier in Leiden loop ik in zes minuten naar Leiden Centraal, pak de trein, en in twintig minuten ben ik op Schiphol. Je reist niet alleen makkelijk door Nederland, ook de rest van Europa is goed bereikbaar.  Ik heb dus al veel van Europa gezien. Alles bij elkaar heb ik in inmiddels meer in Europa gereisd dan in China.'

Hard werken

'In China heb je heel veel college en is huiswerk bijna bijzaak. Hier is het net andersom: ik heb een paar colleges in de week en juist daarbuiten werk ik heel hard. Voor mij is dit systeem veel uitdagender, omdat je onafhankelijk leert studeren. Wel loop ik zo nu en dan tegen een taalbarrière aan.'

Wat is je favoriete plek in Leiden?

'Ik wilde eerst 'het Plantsoen' zeggen aangezien ik dol ben op vogels en het park daar vol mee zit. Maar ik realiseer me toch dat bibliotheken mijn favoriete plekken zijn. Ze zijn mijn tweede huis, vooral die van Sociale Wetenschappen. Ik houd van de grote hoeveelheden boeken en tijdschriften, van de computers met hun grote schermen en van de bibliotheekmedewerkers die altijd zo hulpvaardig en vriendelijk zijn. Bij Sociale Wetenschappen kennen ze me inmiddels omdat ik er zo vaak ben. En soms pakken ze al bepaalde boeken voor me zonder dat ze me naar mijn naam hebben gevraagd. Dat is echt cool en hartverwarmend.'

Confucius, leuke beestjes en oliebollen

'Er is zoveel te zeggen over Leiden. Je hebt het Confucius Institute  waar ik vaak mensen tegenkom die vloeiend Mandarijn met me spreken. En er zijn zoveel leuke beestjes in de stad! Ik houd van de bloemen in de lente, van de bomen in de zomer, van de parken en tuinen in de herfst en van de oliebollen in de winter!'

'Maar dan is er het weer…'

'Ach ja, het weer.  Een klein beetje meer consistentie in de weerpatronen zou me erg, erg blij maken. En iets minder wind en regen, alstublieft!'

Als je weg gaat uit Leiden, wat neem je dan mee?

'Wel, ik ben aan het sparen zodat ik straks in de Universiteitswinkel zo veel als ik me kan veroorloven kan kopen om als tastbare herinnering mee te nemen. En natuurlijk neem ik mijn diploma's en transcripts mee. '

‘Wat ik emotioneel meeneem weet ik nog niet. Maar Leiden heeft absoluut mijn hart gestolen en ik hoef het niet terug te hebben! Ik ben als een blok voor zowel de stad als de universiteit gevallen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.