Universiteit Leiden

nl en

Een weekend lang hardlopen voor het goede doel

520 kilometer hardlopen, van Parijs naar Rotterdam. Tijdens het Pinksterweekend lopen de leden van hardloopvereniging Currimus de Roparun, de grootste estafetteloop van Europa.

65 kilometer per persoon

‘Eten, slapen, trainen, werken. Oh, én organiseren. Zo ziet ons leven er op het moment uit.’ Dat vertelt hardloper Lotte Verleng, een van de initiatiefnemers van  Roparunteam Universiteit Leiden. 25 personen van de universitaire hardloopvereniging Currimus gaan van 14 tot 16 mei de afstand van Parijs naar Rotterdam afleggen. De meesten als fietser, als chauffeur van het busje of als masseur. Acht personen gaan daadwerkelijk lopen, in twee teams. Verleng: ‘Dat komt neer op ongeveer 65 kilometer per persoon. Je loopt telkens stukjes van ongeveer 2,5 kilometer, tussendoor zit je in een busje.’ Dat betekent dus ook twee dagen amper slapen, vertelt ze. ‘Dat zal misschien wel het allerzwaarste worden.’

Enthousiaste clubgenoten

Waarom doen de studenten zichzelf dit aan? Door verhalen van clubgenoten die in 2013 al eens meededen aan de Roparun, vertelt Verleng. ‘Ze vonden het zó gaaf, ze waren zó enthousiast. En dan is het ook nog eens voor een goed doel; dat wilden wij ook een keer meemaken.’

Zorg voor kankerpatiënten

Teams die meedoen aan de Roparun betalen een stevig bedrag aan inschrijfgeld en worden gevraagd daarnaast zoveel mogelijk geld te verzamelen voor een goed doel: palliatieve zorg bij kankerpatiënten. Sommige leden van Currimus kennen uit hun omgeving mensen die met kanker te maken kregen, of ze doen kankeronderzoek. Daarnaast willen de lopers als universitaire hardloopvereniging graag hun maatschappelijke betrokkenheid tonen, vertellen ze.

Boodschappenactie

Het Leidse team heeft zich ten doel gesteld minimaal 13.000 euro op te halen – alles daarboven gaat uiteraard ook naar het goede doel. Daarvoor hebben ze uiteenlopende sponsoractiviteiten bedacht, vertelt Aafke Ruiter, eveneens organisator. Koekjes bakken, speeddaten, een pubquiz. ‘Maar de grootste knaller was de actie rond kerst. We hebben mensen in supermarkten gevraagd of we hun boodschappen mochten inpakken. Het is een bijna symbolisch gebaar, maar iedereen reageerde heel positief. We kregen bedragen van 50 cent tot 10 euro.’

Taart eten

Succesvol is ook de taartenactie bij café De Bonte Koe, vertelt Ruiter. ‘Zij betalen de ingrediënten, wij bakken taarten en zij verkopen ze voor ons. Iedereen kan nog taart eten om ons te sponsoren!’

Weinig studententeams

Currimus is dit jaar één van de weinige studententeams in de race. Ruiter: ‘Dat maakt het wel wat lastiger, bijvoorbeeld om sponsoring bij elkaar te krijgen. Bedrijventeams hebben het wat dat betreft waarschijnlijk gemakkelijker.’

Lading achter de loop

Naast alle sponsoractiviteiten hebben de deelnemers de afgelopen tijd drie keer per week getraind, waaronder een lange duurloop in het weekend. Ruiter, Verleng en de inmiddels aangeschoven Anne de Haan zijn alle drie loper tijdens Pinksteren. De zenuwen beginnen te komen, vertellen ze, maar ze hebben vertrouwen in het welslagen. De Haan: ‘De lading achter het weekend maakt het denk ik heel bijzonder. Je zal tijdens het lopen zeker af en toe bezig zijn met het goede doel. De finish in Rotterdam komt voorbij het ziekenhuis waar de opbrengst naartoe gaat. We mogen heel blij zijn dat we zelf gezond zijn en dit kunnen doen.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.