Universiteit Leiden

nl en

Honoursstudenten aan de slag als 'changemakers' in Leidse wijken

Acht studenten van de Honours Class 'Changemakers' hebben hun tanden gezet in drie maatschappelijke vraagstukken van de politie Leiden. De projecten hebben betrekking op de Leidse Dreef, het Jacques Urlusplantsoen en de wijk Teylingen. Op vrijdag 4 maart werden de kersverse plannen in de Raadzaal van het Leidse stadhuis gepresenteerd aan een kritische Dragons' Den. De studenten kregen er scherpe vragen en genoeg goede tips om hun plannen de komende maanden in de praktijk te gaan brengen.

Drie Dragons

De Honours Class 'Changemakers in Leiden' is vorige maand voor het tweede jaar op rij van start gegaan. De collegereeks begon met les over democratische waarden en de manier waarop in gemeentes wordt omgegaan met maatschappelijke problematiek. Vervolgens hebben de studenten een project gekozen, zijn ze in contact gekomen met de betreffende wijkagenten en hebben ze zich in twee weken voorbereid op de presentatie aan de drie Dragons: Marleen Damen (wethouder Wijken gemeente Leiden), Gijsbert van Es (strateeg gemeente Leiden en initiatiefnemer Stadslab) en Job Cohen (Thorbecke-hoogleraar en oud-burgemeester van Amsterdam).

“Studenten kennen de door hun gekozen problemen niet en kunnen er daardoor met een frisse blik naar kijken”, verklaart Cohen de keuze voor samenwerking tussen de universiteit en de politie. Van Es vindt het “ontzettend leuk” dat studenten en de politie op dit gebied samenwerken: “Het onderzoek dat studenten doen is waardevol voor de politie”, legt hij uit. Volgens wethouder Damen is dit project daarnaast ook een unieke kans voor de studenten zelf: “Hiermee kunnen ze zien hoe de gemeente met haar bewoners omgaat en kunnen ze de praktijk leren kennen."

Teylingen 

door Liza Vogelaar & Job Boersma 

“Het probleem in de wijk Teylingen is dat het contact tussen de jongeren en de ene politieagent heel goed verloopt, terwijl dat met de andere agent veel minder is.” Liza Vogelaar en Job Boersma stellen dat de jongeren dat verschil tussen agenten niet begrijpen. “En dat probleem kunnen studenten goed aanpakken omdat we tot dezelfde leeftijdsgroep behoren”, gaan ze verder. Daarnaast willen ze het project met een open houding en op een sociale manier gaan benaderen. Door op stap te gaan met de wijkagent, met zoveel mogelijk jongeren in gesprek te gaan en begrip te creëren voor het politieoptreden, hopen ze "dat politieman A en politieman B uiteindelijk even goede vrienden met de burger worden".

Positieve benadering

De lastige communicatie tussen de jongeren en de politie in Teylingen is het eerste project dat wordt gepresenteerd. Het is voor Cohen na de presentatie echter nog niet duidelijk met welk probleem de studenten precies aan de slag gaan. “Daarvoor zullen we eerst met de jongeren moeten gaan praten”, verklaren de studenten van de groep. Van Es heeft echter wel een idee in welke richting gedacht kan worden: “Kijk eens naar de sociale wetenschappen, ik heb namelijk het gevoel dat het hier om een mannenprobleem gaat”, tipt hij de studenten. “Het zou zomaar kunnen dat het allemaal jongens zijn die daar rondhangen”, voegt hij er enigszins cynisch aan toe.

Jacques Urlusplantsoen 

door Stefanie de Voogd & Eva van der Hulst 

“Schietincidenten, vandalisme, hangjongeren: welkom in het Jacques Urlusplantsoen”. Stefanie de Voogd en Eva van der Hulst zetten hun presentatie stevig aan. “De wijk komt vaak negatief in het nieuws en dat willen wij graag anders zien.” Om dat te bereiken willen ze de wijk in met de politie, gaan ze in gesprek met de bestaande buurtverenigingen en zijn ze van plan om huis-aan-huis vragenlijsten uit te delen. Het doel is om de bewoners aan het woord te laten, transparant tegenover ze te zijn en op die manier meer betrokkenheid te creëren. Door met een frisse en positieve blik naar de wijk te kijken, hopen ze “dat de bewoners de leefbaarheid van de wijk weer een voldoende geven.”

Vervolgens is het de beurt aan het project rondom het Jacques Urlusplantsoen. “We willen ons vooral gaan richten op waar de bewoners wél trots op zijn”, leggen de studentes uit. Wethouder Damen is daar erg blij mee: “Zo'n positieve benadering is heel belangrijk en heeft z'n succes in het verleden ook al bewezen”, reageert ze enthousiast. Van Es wijst de studenten nog op het belang van goed contact met de bewoners: “Ga bijvoorbeeld eens met die mensen eten! Dat levert veel meer op dan samen een kopje koffie in een buurthuis om acht uur 's avonds.” De studentes glimlachen bij het idee en zeggen toe er naar te gaan kijken.

Gezamenlijk doel

Eric van Dommelen (wijkagent van het Jacques Urlusplantsoen) is enthousiast en kijkt uit naar de samenwerking met de studentes: “Ons gezamenlijke doel is om de burgers serieus te nemen en te laten zien dat ze er toe doen. Met de combinatie van hun theoretische kennis en de praktijkervaring van de politie, kunnen we echt iets voor elkaar gaan krijgen”, reageert hij overtuigd. Er moet wel rekening worden gehouden met een wijk waarin de situatie niet altijd even stabiel is. “Daarom komen de studenten met hun ideeën eerst bij ons en krijgen ze vervolgens hulp en advies. Ik zal er daarna ook altijd bij zijn om ze te ondersteunen”, stelt Van Dommelen gerust.

De Leidse Dreef 

door Myrna Kuiper, Heleen Waaijer, Tirza Izelaar & Charlie Nederpelt 

“Hoe maak je een einde aan de onveiligheidsgevoelens van buurtbewoners omtrent de komst vluchtelingen en breng je die groepen dichter bij elkaar?” De studenten vermoeden dat wederzijdse onwetendheid hierin een belangrijke rol speelt, “en daarom willen we mensen naar elkaar laten luisteren zodat er begrip ontstaat.” Door diepte-interviews met bewoners af te nemen en in gesprek te gaan met vluchtelingen, willen ze ieders wensen achterhalen. Op een later moment gaan ze die gesprekken herhalen, om te zien of standpunten veranderd zijn. Tot slot willen ze de gemeente, de politie, de bewoners en de vluchtelingen met elkaar om tafel zetten, met als uiteindelijke doel “om de angst om te zetten in trots op Leiden Noord”.
 

Tot slot presenteert de groep van de opvanglocatie aan de Leidse Dreef hun project. In eerste instantie was er een plan om hier vluchtelingenopvang te realiseren, maar dat is door de gemeente gewijzigd in de opvang van dak- en thuislozen. Volgens Van Es verandert dat echter niets aan de situatie waar de studenten mee te maken hebben: “Het gaat hier om een wijk die het al moeilijk heeft en het nog lastiger gaat krijgen, daarvan staan vluchtelingen helemaal los.” Student Charlie Nederpelt is blij met de opmerkingen van de Dragons, maar vindt het jammer dat hij niet aan de slag kan met de vluchtelingenopvang. “Heel Nederland wacht op dit moment op een oplossing voor dat probleem. Als wij die zouden vinden, zou dat vast groot nieuws zijn geworden!”, reageert hij na afloop van de bijeenkomst.

Vallen en opstaan

Job Cohen richt zich tot slot van de bijeenkomst tot alle studenten. “De democratie vernieuwt zich voortdurend en jullie gaan daar nu mee aan de slag. Wanneer je burgers in je project betrekt, zorg er dan ook voor dat ze daadwerkelijk betrokken zijn”, drukt hij de studenten op het hart. “De komende maanden gaan jullie aan de slag en daar hoort vallen en opstaan bij. Dat is vaak achteraf pas leuk”, voegt hij er lachend aan toe. “Kortom, kom erachter hoe leuk en ingewikkeld samenwerken is en vooral veel plezier gewenst!”

De studenten gaan vanaf nu aan de slag met de projecten en in juni zullen ze hun resultaten presenteren; die zullen te zijner tijd ook op deze website te lezen zijn!

(10 maart 2016/tekst IJsbrand Terpstra/foto's André van Haasteren)

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie