Universiteit Leiden

nl en

Bitcoins kosten enorm veel energie

Bitcoin is volgens velen de digitale valuta van de toekomst, maar er kleven ook nadelen aan voor het milieu. Sebastiaan Deetman, PhD kandidaat bij het Centrum voor Milieuwetenschappen (CML), berekende dat de cryptografische berekeningen die gedaan worden om alle bitcoin transacties te verwerken en te beveiligen enorm veel energie kosten.

Met een elektriciteitsvraag van 350 MW is dat nu al een probleem, maar dit zal in de toekomst waarschijnlijk alleen maar groter worden. Op het Amerikaanse tech-blog Motherboard presenteerde hij twee eenvoudige scenario’s op grond van historische trends en de verwachtte efficiëntie van de gebruikte hardware. In het optimistische geval is een kleine groei van de elektriciteitsvraag te verwachten, maar in een meer pessimistisch scenario zou het bitcoin netwerk rond 2020 ongeveer even veel energie kunnen gebruiken als een klein land, zoals Denemarken.

De scenario-studie is niet bedoeld als voorspelling, maar heeft als doel een discussie te starten over de keerzijde van digitale valuta; en dat is vrij goed gelukt. Zowel binnen de bitcoin gemeenschap als daarbuiten is er aandacht besteed aan het stuk. In Nederland leidde dit onder andere tot een interview op BNR radio.

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.