Universiteit Leiden

nl en

‘We zijn nog niet klaar met het graf van Toetanchamon’

Sensationeel, noemt Leids Egyptoloog Olaf Kaper de vondst van twee kamers in het graf van farao Toetanchamon. Hij hoopt dat een tweede serie scans de aanwezigheid ervan zal bevestigen.

Tweede serie scans 

De Egyptische minister van oudheden maakte op 17 maart bekend dat op scans twee tot dusverre onontdekte kamers in het graf van Toetanchamon te zien zijn. Het team onderzoekers heeft inmiddels nieuwe scans gemaakt; de resultaten daarvan zullen ze binnenkort presenteren. ‘Ik verwacht dat de scans zullen bevestigen wat de eerste serie liet zien, namelijk dat er ruimtes zijn achter twee van de muren van het graf. En dat er afwijkingen te zien zijn, die kunnen wijzen op de aanwezigheid van archeologische objecten. Deze bevestiging is noodzakelijk om uit te sluiten dat de eerste scan door omstandigheden een verkeerd beeld had gecreëerd’, aldus Kaper.  

Vondst van groot belang

Olaf Kaper bij het tempelcomplex op het Egyptische voormalige eiland Philae

Wereldwijd hebben onderzoekers opgetogen gereageerd op de ontdekking van de kamers. Weinigen verwachten er echter de mummie van koningin Nefertiti aan te treffen. Die hypothese poneerde de Britse onderzoeker Nicholas Reeves, die de eerste aanwijzingen voor de kamers vond. De ontdekking is hoe dan ook van groot belang, betoogt Kaper. ‘Het betekent dat we nog niet klaar zijn met het graf van Toetanchamon, dat toch al zoveel had opgeleverd. We dachten het graf sinds de ontdekking in 1922 al goed te kennen, maar deze ontdekking betekent dat we meer informatie kunnen verwachten over een van de boeiendste periodes uit de Egyptische geschiedenis.’

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.