Universiteit Leiden

nl en

Drie nieuwe hoogleraren Academie der Kunsten

Janneke Wesseling, Marcel Cobussen en Henk Borgdorff zijn per 1 februari benoemd tot hoogleraar bij de Universiteit Leiden en de Hogeschool der Kunsten Den Haag. Hiermee wordt de 15-jarige samenwerking tussen beide instituten bezegeld.

De gezamenlijke Academie der Kunsten biedt beeldend kunstenaars, vormgevers en musici de unieke mogelijkheid te promoveren op hun academische vakgebied. In de Academie komen kunst en wetenschap  samen. De Academie is een samenwerkingsverband tussen de Universiteit Leiden en de Hogeschool der Kunsten Den Haag (HdK). De HdK bestaat uit het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. De Academie werkt aan het samengaan van kunsten en wetenschappen. Deze samenwerking biedt interessante perspectieven voor Leidse en Haagse studenten, docenten en andere onderzoekers die op zoek zijn naar de grenzen van hun kunnen én kennen.

Promotietrajecten

Kernactiviteit van de Academie der Kunsten is het faciliteren van promotietrajecten van kunstenaars. Janneke Wesseling en Henk Borgdorff zijn al enkele jaren lector aan de HdK. Evenals Marcel Cobussen vervullen zij sleutelposities in de samenwerking die de HdK en de Universiteit Leiden in 2001 startten. Onder de naam docARTES is in 2004 de promotietraject muziek van start gegaan. In 2007 volgde PhDArts in de beeldende kunst en design. Tot nu toe hebben 32 promoties plaatsgevonden, en bereiden ruim 70 kunstenaars/onderzoekers zich voor op hun promotie bestaande uit artistiek werk en een proefschrift.

Academische verdieping

Naast promotietrajecten bevordert de Academie der Kunsten samenwerking in onderwijs en onderzoek tussen de Universiteit Leiden en de Hogeschool der Kunsten. Studenten volgen over en weer bij- en keuzevakken en enkele zeer ambitieuze studenten volgen tegelijkertijd een volledige opleiding aan beide instituten. Momenteel worden er academische curricula in de beeldende kunst en vormgeving en in de muziek ontwikkeld voor bachelor- en masterstudenten van de Hogeschool, leidend tot een double degree. Deze curricula zijn met name bedoeld om de ambitieuze en talentvolle aankomende beeldend kunstenaar, ontwerper of musicus meer academische verdieping te bieden met de mogelijkheid tot het verkrijgen van zowel een universitair als een hbo-diploma. Hiermee heeft de Hogeschool der Kunsten Den Haag binnenkort als enige hogeschool in Nederland een academische onderwijscyclus bachelor-master-PhD in de kunsten.

Foto: promotie van PhDArts-kandidate Ruchama Noorda

 • Prof.dr. Janneke Wesseling
  Leerstoel Praktijk en Theorie van het Onderzoek in de Beeldende Kunsten

Janneke Wesseling is lector Kunst, Theorie & Praktijk aan de Hogeschool der Kunsten in Den Haag, kunstcriticus van NRC Handelsblad en co-directeur van PhDArts, het doctoraatsprogramma voor beeldend kunstenaars en ontwerpers. Zij promoveerde in 2013 aan de Universiteit Leiden op het proefschrift De volmaakte beschouwer met als hoofdonderwerp de receptie-esthetica.

 • Prof.dr. Marcel Cobussen
  Leerstoel Auditieve Cultuur

Marcel Cobussen is universitair docent aan de Universiteit Leiden, jazzmusicus en filosoof en al jaren verbonden aan docARTES, doctoraatsprogramma voor componisten en uitvoerende musici. Hij is tevens oprichter en hoofdredacteur van het open access, online Journal of Sonic Studies. Cobussen promoveerde in 2002 cum laude aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift Deconstruction in Music.

 • Prof.dr. Henk Borgdorff
  Leerstoel Theorie van het Onderzoek in de Kunsten

Henk Borgdorff is lector onderzoek in de kunsten aan de Hogeschool der Kunsten in Den Haag, muziektheoreticus en filosoof. Hij was gasthoogleraar aan de Universiteit van Gothenburg. Tevens was hij mede-oprichter/docent van docARTES, het doctoraatsprogramma voor componisten en uitvoerende musici. Borghoff is momenteel president van de Society for Artistic Research. Hij promoveerde in 2012 cum laude aan de Universiteit Leiden op het proefschrift The Conflict of the Faculties. Perspectives on Artistic Research and Academia.

De drie hoogleraren treden toe tot het zittende team hoogleraren dat bestaat uit:

 • Prof.dr. Joep Bor (Extra European Performing Arts)
 • Prof.dr. Ton Koopman (Historisch geïnformeerde uitvoeringspraktijk)
 • Prof.dr. Gerard Unger (Typografische vormgeving)

Het team staat onder leiding van de directeur van de Academie der Kunsten prof. Frans de Ruiter.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.