Universiteit Leiden

nl en

Universiteiten en Elsevier bereiken akkoord over open access

Nederlandse wetenschappers blijven toegang houden tot de wetenschappelijke artikelen van Elsevier. De universiteiten hebben een principeakkoord met de uitgever over open acces.

Eslevier open access

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) en wetenschappelijke informatieaanbieder Elsevier hebben een principeakkoord bereikt dat een mijlpaal betekent in de transitie van Nederland naar open access. De komende tijd worden de details van de driejarige overeenkomst, die in 2016 van start gaat, afgerond. Rector Carel Stolker van de Universiteit Leiden: “Het is fantastisch dat dit gelukt is. Dit betekent een duurzame overgang naar open access wat heel goed is voor het wetenschappelijk onderzoek. We zijn er nog niet, maar dit kan een belangrijke stap worden".

“We zijn tevreden met deze overeenkomst”, bevestigt Gerard Meijer, hoofdonderhandelaar namens de VSNU en voorzitter van de Radboud Universiteit Nijmegen. “Hierdoor houden wetenschappers toegang tot Elseviertijdschriften en het biedt ze de mogelijkheid om in een selectie van die tijdschriften open access te publiceren. De universiteiten streven ernaar dat in 2018, het derde jaar van de overeenkomst, 30% van de Elsevierartikelen van Nederlandse auteurs open access beschikbaar is, Dit akkoord maakt dat mogelijk. Dit is echt geweldig nieuws en een ‘big deal’ voor open access.”

Philippe Terheggen, Managing Director Journals bij Elsevier: “Wij zijn content met deze overeenkomst, omdat blijvende subscriptietoegang tot onze hoogwaardige, ‘ peer-reviewed’ wetenschappelijke artikelen essentieel is voor Nederland om zijn positie als één van de meest impactvolle onderzoekslanden te behouden. Daarnaast krijgen Nederlandse wetenschappers meer openaccess-publicatiemogelijkheden om hun onderzoeksresultaten met de rest van de wereld te delen.”

De overeenkomst is in lijn met de ambitie van staatssecretaris Dekker van OCW, die wil dat wetenschappelijke artikelen van Nederlandse wetenschappers open access gepubliceerd worden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.