Universiteit Leiden

nl en

Ruimtetelescoop Gaia ziet Rosetta-komeet

Komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, gefotografeerd door de Europese ruimtetelescoop Gaia. (ESA/Gaia/DPAC)

Een spectaculaire opname is het niet, maar de Europese ruimtetelescoop Gaia, die posities, afstanden, snelheden en kleuren van één miljard sterren in het Melkwegstelsel vastlegt, heeft een opname gemaakt van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko - het reis- en onderzoeksdoel van de Europese komeetverkenner Rosetta.

Coma van de komeet

Op de foto, gemaakt vanaf 260 miljoen kilometer afstand, is de coma van de komeet te zien (het ijle gasomhulsel rond de eigenlijke komeetkern), alsmede de langgerekte staart. De 4 kilometer grote komeetkern is op deze opname onzichtbaar, evenals Rosetta zelf - beide bevinden zich ergens diep verboren in één pixel van de Gaia-opname. Gaia zal tijdens zijn operationele levensduur vele honderden kometen ontdekken en bestuderen, en heeft sinds de lancering eind 2013 al tienduizenden planetoïden waargenomen. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.