Universiteit Leiden

nl en

Leiden Start!: ‘Kennismaken met het vak ondernemen’

Voor iedereen die interesse heeft in ondernemen en startups, is woensdag 25 november een belangrijke datum. Dan vindt het evenement ‘Leiden Start!’ plaats, een informatiemarkt en netwerkgelegenheid voor onder meer (aspirant) ondernemers, investeerders en coaches.

Leiden staat bekend als universiteitsstad, maar heeft alle ingrediënten in huis om ook een sterke thuishaven te worden voor ondernemers. Dat stelt Alexander Mouret, verbonden aan Luris (Knowledge Exchange Office van Universiteit Leiden en LUMC) en medeorganisator van het ondernemersevenement Leiden Start!. ‘Leiden heeft enorm veel kennis in huis. Gebundeld met de kracht van ondernemers kan dat leiden tot bedrijven die maatschappelijke problemen kunnen gaan tackelen.’ Leiden Start! is bedoeld om iedereen die interesse heeft in ondernemen, kennis te laten maken met het vak.

 

 

Het gouden idee

Alexander Mouret
Alexander Mouret

Je hoeft níet rond te lopen met het gouden idee voor een product of een onderneming om naar ‘Leiden Start!’ te komen, benadrukt medeorganisator Mouret. ‘Interesse is eigenlijk de enige vereiste. Natuurlijk is het prachtig als je een goed plan hebt. Maar het primaire doel van de markt is om kennis en contacten aan te bieden. Want dat is juist iets dat jonge ondernemers vaak missen om een plan uit te bouwen. ‘Leiden Start!’ laat je kennismaken met het vak en kan je die eerste belangrijke duw in de rug geven.’

 

 

Duw

Neelie Kroes (copyright Wikimedia Commons)
Neelie Kroes (copyright Wikimedia Commons)

Die duw kan worden gegeven door allerlei experts die tijdens het evenement aanwezig zullen zijn, bijvoorbeeld jonge ondernemers die al een bedrijf zijn gestart, of investeerders. Niet onbelangrijk: Neelie Kroes, ambassadeur van de StartupDelta, komt langs. Wil je zelf nog pitchen? Dat kan (kijk voor informatie over aanmelden onderaan dit bericht).

Investeren en begeleiden

Maar Leiden Start! is niet alleen bedoeld studenten die willen ondernemen. Mouret: ‘Dit evenement is voor de hele universitaire gemeenschap. Alumni die interesse hebben in investeren, of vanuit hun kennis van het bedrijfsleven iemand willen coachen. Mentoren die studenten willen begeleiden bij hun volgende carrièrestap. Wetenschappers die samenwerking zoeken met het bedrijfsleven, en ga zo maar door.’

‘Cruciale rol voor universiteit’

De universiteit speelt een cruciale rol bij het stimuleren van Leiden als ondernemersstad, benadrukt Mouret. ‘Wetenschappers van de universiteit zijn al ondernemers, zij moeten immers netwerken en subsidies vergaren om onderzoek te kunnen doen. Maar de universiteit zou nog meer energie kunnen steken in onderwijs over ondernemen. Toen ik na mijn studie Rechten in Leiden begon met het opstarten van het Leiden International Film Festival, wist ik niets. Hoe stel je een begroting op? Hoe schrijf je een sponsoraanvraag? Geef daar lessen over. En stimuleer ondernemen. De Deans’ Challenge is een goed initiatief, zoiets zou vaker moeten gebeuren.’

Maar eerst is er het evenement van 25 november. Mouret verwacht er veel van. ‘Het overzicht van de pitches ziet er al heel erg mooi uit, ik ben erg benieuwd welke mooie initiatieven er nog meer op die dag worden geboren!’

Leiden Start! vindt plaats op woensdag 25 november, 15.30 – 18.00u, Level Building, Bargelaan 18 Leiden. Aanmelden is niet nodig; wil je een pitch geven, neem dan contact op met Barbara Brunnhuber: barbara.brunnhuber@leidenbiosciencepark.nl

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.