Universiteit Leiden

nl en

Internationale designprijzen voor Anatomisch Theater

De audiovisuele voorstelling in het Anatomisch Theater in Museum Boerhaave heeft op 25 november twee internationale designprijzen gewonnen. Het theater is geïnspireerd op het 'Theatrum Anatomicum' dat in de zestiende eeuw door de Universiteit Leiden werd geopend.

Geïnspireerd op beroemde anatomiecolleges

De audiovisuele voostelling in het Anatomisch Theater won in Londen de prestigieuze Design Week Award, een internationale designprijs. Ook is bij de Amerikaanse Spark Experience Awards de hoogste notering ‘spark’ toegekend. Beide prijzen zijn in ontvangst genomen door het Utrechtse bureau Tinker imagineers, dat verantwoordelijk is voor het ontwerp. Het belevingsontwerp is geïnspireerd op de beroemde anatomiecolleges die in de zeventiende eeuw in het Anatomisch Theater werden gegeven. Het oorspronkelijke Anatomisch Theater werd in 1594 door de Leidse Universiteit geopend.

Wetenschappers willen zelf experimenteren

Wetenschappers willen op dat moment niet meer klakkeloos leunen op kennis uit boeken. Ze snakken ernaar om zelf te experimenteren en de geheimen van het menselijk lichaam te ontrafelen. Maar snijden in het openbaar mag niet. Een groepje onderzoekers klopt aan bij het Leids universiteitsbestuur en krijgt toestemming en plein public lichamen te ontleden.

Video mapping op het plafond

Bij het prijswinnende belevingsontwerp neemt het publiek plaats in de houten banken van het theater. Vervolgens komt het ‘Theatrum Anatomicum’ tot leven met behulp van video mapping op wanden, plafond en het lichaam op de snijtafel in het midden. Ondergedompeld in de audiovisuele voorstelling ervaren bezoekers de verwondering en nieuwsgierigheid die wetenschappers van alle tijden drijven.

(26 november 2015 - CR)

Zie ook

Het Leids Anatomisch Theater, pure wetenschap of plat kennisvermaak?

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.