Universiteit Leiden

nl en

Grote Europese onderzoeksbeurs voor astronoom Frans Snik

De Leidse exoplaneetonderzoeker Frans Snik krijgt een Starting Grant van de European Research Council (ERC). Met de beurs van 1,5 miljoen euro gaat hij technologie ontwikkelen om de atmosferen en oppervlakken van aardachtige exoplaneten te bestuderen.

Exoplaneten direct in beeld

Snik licht in een reactie de nieuwe onderzoeksmethoden toe: ‘Met onze vloeibaar-kristal coronograaf onderdrukken we de felle halo van sterlicht. Zo kunnen we exoplaneten direct in beeld krijgen. En in combinatie met spectroscopie en met polarisatie-metingen kunnen we dan de eigenschappen van exoplaneten in ongekend detail achterhalen.’

Aanwijzingen vinden voor buitenaards leven

Eerst gaat Snik met zijn techniek waarnemingen doen met de grootste huidige telescopen. Daarna wil hij de technologie toepassen bij de European Extremely Large Telecope (E-ELT) in Chili. Met die reuzentelescoop, die in 2024 af moet zijn, kunnen astronomen voor het eerst direct naar leefbare planeten rondom nabije sterren op zoek gaan. Snik: ‘Als we dan een rotsachtige exoplaneet op de juiste afstand van de ster vinden, zetten we meteen ons arsenaal aan technieken in om zo'n planeet te karakteriseren en misschien zelfs aanwijzingen voor buitenaards leven te vinden.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.