Universiteit Leiden

nl en

‘Als Azië niet lukt, wil ik wel naar Zweden'

‘Als Azië niet lukt, wil ik wel naar Zweden' Het was een levendige drukte op het eerste Study Abroad Festival in het Gorlaeus Laboratorium op 30 oktober. Studenten kwamen zich er – vaak in een vroeg stadium – oriënteren op studie of stage in het buitenland.

Mogelijkheden genoeg bij geneeskunde

Vier studenten geneeskunde – nog maar twee maanden bezig met hun studie – zijn zich al aan het oriënteren. Maar de mogelijkheden zijn toch beperkt bij die faculteit? Nee hoor, dat is niet meer zo, zij het dat er vooral later in de studie meer mogelijkheden zijn, zoals coschappen of een wetenschapsstage volgen. Wel kun je in het derde jaar een halve minor volgen in het buitenland, dat zijn 15 studiepunten. Zijn ze er dan niet erg vroeg bij? ‘In het eerste jaar oriënteren, in het tweede alle voorbereidingen treffen, in het derde jaar gaan’, zegt een van de studenten. Helemaal niet vroeg dus. Keurig op tijd zelfs. Ze hebben er zin in.

Stands en presentaties

De landenstands staan beneden in de grote hal van het schotelgebouw, wie een presentatie wil volgen beklimt de monumentale trap en neemt plaats in een van de collegezalen. In de gang waaraan de zalen liggen, staan stands waar je terecht kunt als je meer wilt weten over de verzekering die je (extra) nodig hebt, de gezondheidspreventie voor sommige landen en informatie over de waarde van een buitenlandverblijf voor de latere loopbaan.

Waarom niet naar Duitsland?

Henning Radke wil meer Nederlandse studenten naar Duitsland lokken.
Henning Radke wil meer Nederlandse studenten naar Duitsland lokken.

Henning Radke van het Duitsland Instituut in Amsterdam maakt enthousiast reclame voor uitwisseling met een universiteit in Duitsland. De belangstelling van Nederlandse (inclusief Leidse) studenten voor het land van de grote dichters en filosofen is niet overweldigend: ruim 1200 Nederlandse studenten gaan naar Duitsland, terwijl 25.000 Duitse studenten voor Nederland kiezen. Duitsland heeft 400 instellingen voor hoger onderwijs, er is dus keus genoeg. En: de mastercolleges zijn in het Engels, vrienden maken doe je in het Duits, dus je brengt twee talen naar een hoger niveau. In de stukken van de Universiteit Leiden valt veelvuldig het woord Bildung, een moeilijk te vertalen Duitstalig begrip. ‘Ja, dat ideaal is gemunt door de Humboldt-Universität in Berlijn, de beste universiteit van Duitsland. Het is een begrip dat de combinatie van onderzoek en onderwijs, een brede opleiding, leren nadenken en Bürgertum omvat. Kortom, waarom zou je niet naar Duitsland gaan…'

Pionieren in China

Daniël van der Hoeven is tweedejaars biologie. Het lijkt hem een leuke ervaring om een tijdje in het buitenland te studeren. In zijn derde bachelorjaar of in de master. ‘Het liefst zou ik naar China of Japan gaan. Van China heb ik gehoord dat daar veel gepionierd wordt in de biologie.’ Met dat land heeft Leiden de contacten geïntensiveerd, dus het zou moeten kunnen. ‘Maar als Azië niet lukt, wil ik wel naar Zweden.’

Iedereen voor je karretje spannen

De zalen boven zijn goed bezet. Denk eerst goed na waarom je naar het buitenland wilt en waarom je niet beter kunt kiezen voor een summer course of voor vrijwilligerswerk, zo is te horen bij Psychologie. Je punten in het buitenland halen vraagt best veel. W&N laat een enthousiaste natuurkundestudent aan het woord. Wat te doen als je per se naar het buitenland wilt, maar je hebt géén geld en je krijgt géén ondersteuning van universiteit of overheid? Eerst bepalen wat je precies wilt en waar, en dan - kort gezegd – iedereen voor je karretje spannen die je maar kunt vinden. Bijvoorbeeld de hoogleraar met de juiste contacten. Het is vooral een les voor de ‘free movers’ die buiten de officiële uitwisselingsprogramma’s iets willen regelen.

Minder in het Engels maar wel goedkoop

Beneden staat de Tsjechische Krstýna Maulenová van de Charles University in Praag die in Leiden psychologie studeert. Wat zou zij vertellen tegen studenten met belangstelling voor Tsjechië? ‘Veel dingen zijn anders, zoals het universitaire systeem.’ Eerlijksheidshalve moet ze ook vertellen dat er minder cursussen in het Engels zijn en dat die ook wat makkelijker zijn dan het Leidse onderwijs. ‘Maar het is er overall wel weer goedkoper.’

Geld is vaak een botelneck

Hoewel met name in Europa dankzij overeenkomsten vaak geen extra collegegeld hoeft te worden betaald, speelt geld toch een belangrijke rol. Met name de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zijn dure landen. Geld is ook een vraagteken voor masterstudente Archeologie Heidi Vink. Ze wil na haar Leidse master graag een tweede gaan doen in Denemarken. Collegegeld hoeft ze niet te betalen, maar ze moet wel wonen en leven. ‘Eigenlijk hoor ik niet thuis op deze studiebeurs want straks ben ik alumnus’, zegt ze, ‘maar ik ben toch goed geholpen. Mij is verteld dat de universiteit ook nog wel wat kan betekenen als je afgestudeerd bent.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.