Universiteit Leiden

nl en

Vluchtelingen opgevangen in Universitair Sportcentrum

De afgelopen dagen is hard gewerkt aan de inrichting van het Universitair Sportcentrum voor de ontvangst van 123 vluchtelingen. Naast de grote sportzaal die als slaapaccommodatie gaat fungeren, zijn er een huiskamer en een eetzaal gecreëerd en twee recreatieruimtes, een voor volwassenen en een voor kinderen.

Inrichting van de kinderrecreatiezaal
Inrichting van de kinderrecreatiezaal

Afkomstig uit zes landen

De vluchtelingen blijven van 23 oktober tot 30 oktober in het Universitair Sportcentrum (USC). Ze komen uit kortdurende opvang in Zoeterwoude, en vertrekken daarna weer ergens anders heen. Waarheen is nog niet bekend. De groep van 123 mensen bestaat uit veertig alleenstaande mannen en verder uit gezinnen. Ze zijn afkomstig uit Syrië, Mongolië, Eritrea, Irak, Afghanistan en Servië.

 

Warme ontvangst

In het USC is door medewerkers van de universiteit en door student-vrijwilligers hard gewerkt om de vluchtelingen een warme ontvangst te bieden. Vrijdag waren er nog tot half 5 tentamens aan de gang; daarna was het even flink aanpoten. Er van alles geregeld om de groep goed onder te brengen: van WiFi tot bewegwijzering in het Arabisch, van comfortabele banken voor een beetje huiselijkheid tot een activiteitenprogramma.

Het restaurant krijgt een huiskamersfeer, met Perzische tapijten en een voetbalspel.
Het restaurant krijgt een huiskamersfeer, met Perzische tapijten en een voetbalspel.

 

Vrijwilligers

Op vrijdagmiddag is het een drukte van belang in het USC. Terwijl de studenten die klaar zijn met hun tentamen in groepjes staan na te praten sjouwen rondom hen de vrijwilligers met dozen, meubilair en andere attributen. De eerste bedden worden naar binnen gereden. Ze worden geparkeerd in de hoek van het restaurant dat is omgetoverd in een huiskamer, compleet met Perzische tapijten. Met behulp van een beamer kan tv worden gekeken.

Ondertussen zijn de tentamens nog aan de gang.
Ondertussen zijn de tentamens nog aan de gang.

Kinderrecreatieruimte

Boven zijn studenten bezig met het inrichten van de kinderrecreatiezaal. De EL CID heeft zijn magazijn leeggehaald: zitzakken en –kussens, banken, tafels en stoelen worden neergezet en de vloer bedekt met een tapijt van zachte picnic-kleden. Vervolgens wordt het vele speelgoed dat door Leidenaren is gebracht, verspreid over de ruimte.

Vrijwilligers

Zitzakken en -kussens worden aangevoerd...
Zitzakken en -kussens worden aangevoerd...

De ervaring leert dat verveling het grootste probleem is voor de vluchtelingen; hun leven bestaat uit wachten, wachten en nog eens wachten. Daarom gaat de universiteit in samenwerking met zo’n 200 (student)vrijwilligers dagelijks een activiteitenprogramma aan te bieden, voor verschillende leeftijden. Sport, een bezoek aan een studentenhuis, knutselen met de kinderen, een stadswandeling en nog veel meer. Er hebben zich ook studenten aangemeld die in het Arabisch kunnen tolken. Er waren meer dan 700 aanmeldingen van vrijwilligers. Ze worden ook ingezet om in het USC beschikbaar te zijn voor gesprekken met de vluchtelingen.

Gratis consulten

In een van de kantoren staat op een groot whiteboard de planning:  Leiden International Short Film Experience organiseert een mini-filmfestival, Amnesty International een kennismaking met Nederland, de PvdA komt voetballen. Ook veel organisaties willen dus wat doen. De faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen bekijkt of hoogopgeleide vluchtelingen een dag kunnen meelopen bij bijvoorbeeld biologie en scheikunde, Sociale Wetenschappen zamelde kleding en speelgoed in, en de specialisten van het LUMC stellen zich van 23 t/m 30 oktober beschikbaar voor gratis consulten.

Esther Deutekom, hoofd van het Universitair Sportcentrum wijst op het whiteboard aan wat er wordt georganiseerd. De lege plekken worden naar voorkeur van de vluchtelingen ingevuld.
Esther Deutekom, hoofd van het Universitair Sportcentrum wijst op het whiteboard aan wat er wordt georganiseerd. De lege plekken worden naar voorkeur van de vluchtelingen ingevuld.

 

Tentamenlocaties verplaatst

De komst van de vluchtelingen heeft wel wat voeten in aarde voor de universiteit. Zo zouden in de week van 26 oktober 7.757 studenten tentamen gedaan hebben in het USC. Zij doen dat nu in de Hooglandse kerk en de Pieterskerk en in hotel/zalencentrum Holiday Inn. Ongeveer 4500 sporters moeten hun heil voor een week elders zoeken (buiten op de sportvelden of in Plex-fit) of een weekje overslaan. In de kerstvakantie krijgen ze, door extra openstelling van het USC, een inhaalmogelijkheid.

Inzet

Jeroen ’t Hart, directeur Studenten- en Onderwijszaken: ‘Het is hartverwarmend om te zien hoe hard iedereen zich wil inzetten: medewerkers van het USC, onderwijsadministraties, studenten, sporters. We krijgen veel positieve reacties, en zijn heel blij met alle aanmeldingen van vrijwilligers.’

(23 oktober 2015/CH+MH/Foto's Monique Shaw)

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.